Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Meer AVP, maar Duitsland blijft hopen op export China

20 April 2021 - Stef Wissink

Het aantal op Afrikaanse varkenspest positief geteste wilde zwijnen is volgens het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) gestegen naar 1007 (stand tot 18 april). Zover bekend werden de zwijnen allemaal gevonden binnen de afgezette gebieden. Ondertussen hoopt de Duitse landbouwminister nog altijd op medewerking van China om de varkensvleesexport naar China te kunnen hervatten.

Alle nieuwe gevallen werden vastgesteld in de provincies Brandenburg en Sachsen. Het Duitse ministerie van landbouw benadrukte nog eens dat de strijd tegen AVP veel vraagt van de verantwoordelijken in de regio en van veehouders. Recent was er kritiek op de AVP-bestrijding. Er zou onder andere een gebrek zijn aan centrale aansturing in de AVP-aanpak. Hier is gehoor aan gegeven door een staatssecretaris aan te stellen als centraal coördinator. Door de communicatie vanuit alle verschillende deelgebieden via een centraal aanspreekpunt te laten lopen, moet er een betere en meer gestructureerde aanvoer van informatie voor de Duitse landbouwminister Klöckner ontstaan.

Europese Unie betaalt mee aan hekwerk
Een verzoek van Duitsland aan de Europese Unie om de getroffen provincies Brandenburg en Sachsen bij te staan bij de bouw van extra hekwerk en het onderhoud ervan, is door de EU gehonoreerd. De provincies kunnen rekenen op een bijdrage van €9 miljoen bij de aanpak van AVP. Het geld zal verdeeld worden op basis van hoeveel kosten beide regio's tot nog toe al hebben gemaakt sinds het eerste geval van AVP in september 2020 werd ontdekt.

Klöckner voert opnieuw gesprekken met China
De Duitse minister voerde tegelijkertijd weer gesprekken met haar Chinese ambtsgenoot. Doel was om dichter bij elkaar te komen over het hervatten van de Duitse export van varkensvlees naar China. Hoewel er geen concrete aanknopingspunten voor een snelle heropening lijken te zijn, besloten zij wel tot oprichting van een Duits-Chinese expertgroep. Deze groep moet beide ministers in het verdere verloop van de gesprekken voorlichten over de situatie.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden