Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Aantal AVP-besmettingen in Sachsen loopt snel op

23 April 2021 - Stef Wissink

In de Oost-Duitse deelstaat Sachsen zijn op dinsdag (20 april) maar liefst 21 nieuw gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) gemeld door het Friedrich Loeffler Institut (FLI). Daarmee stijgt het totaal aantal besmette zwijnen in de deelstaat in één klap van 108 naar 129.

Het aantal bevestigde besmettingen van 21 op slechts 1 dag in de provincie staat gelijk aan het aantal besmettingen in de 3 voorgaande weken. Het aantal gevallen van AVP laat dus nog zeker geen stabilisering of daling zien. Ook in Brandenburg werden op 20 en 21 april nieuwe gevallen van AVP gemeld. Hier gaat het om 14 nieuwe meldingen. In totaal zijn in Duitsland nu 1051 zwijnen positief getest op AVP, waarvan 134 in de maand april. 

China voert nieuw meldingssysteem in
Ook in China is de situatie wat betreft AVP nog niet onder controle. Onlangs bleek dat er afgelopen winter in het noorden een grote serie uitbraken plaatsvond waarbij veel dieren zijn gestorven. De Chinese overheid heeft daarom een nieuw plan opgesteld waarbij het land in 5 verschillende regio's wordt verdeeld.

Elke regio krijgt daarbij meer verantwoordelijkheid voor het tijdig melden van nieuwe gevallen, het in kaart brengen van de risico's bij een uitbraak en het opstellen van controle richtlijnen. Hierbij is er de mogelijkheid om ziektevrije zones in te richten. De regio's hebben verder de mogelijkheid om transport van varkens te beperken tot alleen het vervoer van fokdieren en biggen. De centrale overheid stelde vanaf 1 april al strengere transportregels voor varkens in. Het nieuwe plan werd getest in het zuiden van het land waar, volgens een analist van de Rabobank, de ziektedruk recent lager wast dan in het noorden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden