Shutterstock

Inside Varkens

Europese groei productie varkensvlees blijft achter

26 April 2021 - Chanti Oussoren

De wereldwijde varkensvleesproductie stijgt in 2021, zo verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Herstel van de Chinese varkensstapel speelt een rol bij de verwachte toename. Wat zijn de verwachtingen voor Europa?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA voorspelt dat de wereldwijde varkensvleesproductie in 2021 met 5% kan stijgen op jaarbasis, dit komt neer op een productie van 101,5 miljoen ton. De totale groei wordt voortgedreven vanuit een verwachte groei in de grootst producerende landen.

China neemt voortouw
China trekt de kar in de totale verwachte groei. De Chinese varkensvleesproductie zal namelijk volgens de prognose met 11% groeien op jaarbasis. Deze groei wordt gestimuleerd door een herstel van de varkensstapel. Met de verwachte groei noteert de productie in China echter nog wel altijd onder pre-AVP niveau, het land kampt nog altijd met de Afrikaanse varkenspest (AVP) en lage productiviteit.

Wereldwijde export
In tegenstelling tot de varkensvleesproductie groeit de wereldwijde export juist niet. Het USDA verwacht dat er in 2021 11,5 miljoen ton varkensvlees wordt geëxporteerd. Dit is een daling van 1% op jaarbasis. Deze daling is ook gebaseerd op het herstel van de Chinese binnenlandse productie. Naar verwachting daalt de Chinese invoer met 8%.

Er zijn ook landen waar de importbehoefte groeit, waaronder de Filippijnen en Zuid-Korea. maar dit kan de dalende Chinese importbehoefte niet compenseren.

Europa
Waar er voor de wereldwijde varkensvleesproductie rekening wordt gehouden met een flinke groei, ligt er voor de Europese productie slechts een marginale groei in de lijn der verwachting. De Europese Commissie gaat uit van een groei van 0,7% in 2021.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden