Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse Varkenspest blijft China teisteren

29 April 2021

Het Chinese ministerie van Landbouw heeft vandaag (29 april) een nieuwe uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) gemeld. De uitbraak is ontdekt in de Noordelijke regio Binnen-Mongolië, die grenst aan Rusland en Mongolië.

Volgens persbureau Reuters werd de uitbraak ontdekt in de buurt van de stad Baotou. Van de 432 varkens op het bedrijf zijn er 343 stuks overleden. Recentelijk zijn er ook 2 andere uitbraken gemeld in Xinjian ten noordwesten van Binnen-Mongolië.

Volgens het ministerie gaat het om incidentele uitbraken en is er geen sprake van een regionale uitbraak. Met de huidige uitbraak meegeteld, staat de teller voor dit jaar op 10 uitbraken in China. Er worden echter veel uitbraken niet officieel gemeld en vanuit de sector wordt bevestigd dat AVP een aanzienlijke impact had op de varkensproductie in het eerste kwartaal van 2021.

Indeling in zones
Vanaf 1 mei verdeelt China het land in 5 verschillende zones met als doel om de AVP-verspreiding in te dammen. Volgens nieuwe regels mogen er dan enkel fokvarkens en biggen over de regionale grenzen worden getransporteerd. Dit kan mogelijk prijsverschillen met zich mee brengen. Zo kunnen grotere producerende regio's te maken krijgen met een overschot, terwijl grote consumerende regio's juist geconfronteerd kunnen worden met een tekort.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Inside Varkens

Overstromingen China funest voor varkenssector

Inside Varkens

Afrikaanse varkenspest slaat weer toe in China

Nieuws Vleesmarkt

Chinese vleesimport heeft jasje uitgedaan in maart

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief