Shutterstock

Inside varkens

Meer varkens, maar productie blijft achter

30 April 2021 - Stef Wissink

Uit de kwartaalupdate van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) blijkt dat de wereldwijde varkensstapel flink zal groeien dit jaar. Volgens ramingen van het ministerie waren er bij aanvang van het jaar wereldwijd zo'n 15% meer varkens aanwezig dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit zou volgens het USDA vooral komen door een gematigde productiviteit van de varkensstapel in China, waar ongeveer de helft van alle varkens wereldwijd zich bevindt. Gezondheidstechnische problemen drukken de productiecijfers. Daarnaast zijn de prijzen voor grondstoffen wereldwijd fors opgelopen in de afgelopen maanden. De prijzen voor varkensvoeders stijgen daardoor snel, wat er onder andere in China toe leidt dat varkenshouders hun dieren eerder zullen laten slachten. De verwachte wereldwijde productiestijging voor varkensvlees bedraagt daardoor slechts 5%.

Wisselend beeld Aziatische markten
De voor Europese varkenshouders belangrijke Aziatische exportmarkten laten qua productie een wisselend beeld zien. Zoals meerdere analisten al voorspelden is met name de Chinese varkensstapel aan een sterk herstel bezig. Begin dit jaar waren er volgens het USDA-rapport 31% meer varkens aanwezig op Chinese bedrijven. De totale varkensvleesproductie van China stijgt volgens het USDA met 11%. Daarmee zou de productie nog wel altijd 25% achterblijven op die van voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

De groei van de Chinese varkensstapel is echter onzeker. Data die door de Chinese overheid wordt aangeleverd zijn volgens analisten te positief en afgelopen winter waren nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest verantwoordelijk voor een tijdelijke krimp van de dieraantallen. 

Andere belangrijke varkensvleesimporteurs als Zuid-Korea en de Filipijnen zien de varkensproductie dalen waardoor zij sterker op vlees van exporteurs zijn aangewezen. In Zuid-Korea krimpt de productie met 3,5% en op de Filipijnen met 10,3%.

Europese Unie, Brazilië en Rusland vergroten productie
Volgens de recentste prognoses van het USDA weten grote producenten als de Europese Unie, Brazilië en Rusland hun productie licht op te voeren. In de EU stijgt de productie van varkensvlees met 1,5%, in Brazilië 3% en in Rusland 2,5%. 

Eigen productie onder druk
Recent werd duidelijk dat de eigen varkensvleesproductie van de Amerikanen in het lopende jaar onder druk staat. Ziektedruk in de Amerikaanse varkensstapel zorgt ervoor dat de productie lager wordt ingeschat. De prijzen voor varkensvlees stegen daarbij naar hoge niveau's. 

Wereldhandel in varkensvlees stabiel
De ontwikkelingen op wereldniveau zorgen ervoor dat de totale wereldhandel in varkensvlees nagenoeg onveranderd blijft, aldus het USDA. Deze wordt nu voor 2021 geschat op een hoeveelheid van 11,5 miljoen ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden