Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Brandenburg wil weer varkensexport naar Polen

4 Mei 2021 - Stef Wissink

In Duitsland zijn van 27 april tot vandaag (dinsdag 4 mei) opnieuw 37 besmettingen van wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest (AVP) gemeld. Dat zijn er minder dan in de week ervoor. Verder lijkt er sprake van een verschil in de ontwikkeling in AVP-hotspots Brandenburg en Sachsen. Brandenburg wil weer varkens naar Polen kunnen exporteren.

De 37 besmette wilde zwijnen zijn er 14 minder dan in de periode van 20 tot 27 april. In Brandenburg werden er 19 nieuwe gevallen gemeld. In Sachsen werden 18 nieuwe besmettingen constateerd. Recent lijkt de situatie in Brandenburg wat te stabiliseren, terwijl in Sachsen het aantal besmette dieren steeds sneller oploopt.

Brandenburg lijkt piek voorbij
In Brandenburg lijkt na een piek in het aantal besmettingen in december en januari de trend nu licht dalend. Mogelijk is dit een eerste aanwijzing dat de situatie langzaamaan iets stabiliseert. In april werden er ook geen nieuwe gebieden besmet. Alle gevonden zwijnen werden binnen de bestaande afgezette zones aangetroffen.

In Sachsen lijkt de situatie minder stabiel. Het aantal besmettingen loopt hier met name de laatste weken steeds sneller op.

Landbouwminister wil slachtvarkens naar Polen kunnen exporteren
Ondanks de besmettingsrisico's wil de landbouwminister van de deelstaat Brandenburg, Alex Vogel, graag dat boeren in zijn provincie weer varkens naar Polen kunnen exporteren. Hij heeft daarvoor een brief verstuurd naar de nationale Landbouwminister Julia Klöckner. Daarin verzoekt hij haar bij de EU te pleitten voor een uitzonderingsmaatregel. Het transporteren van varkens over de grens is bij een uitbraak van AVP verboden. Een dergelijke maatregel is volgens Vogel zinvol als tussen 2 gebieden met besmettingen nog ziektevrije zones zijn. Dit is hier echter niet het geval. Varkenshouders in Brandenburg hebben vanwege de geografische ligging nauwe leveringsbanden met West-Poolse slachthuizen. Hij vraagt daarom deze leveringen weer mogelijk te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden