Shutterstock

Inside VARKENS

Chinese varkensprijs deze week verder omlaag

27 Mei 2021 - Stef Wissink

De varkensprijs in China staat nog altijd onder druk. Ook de noteringen op de termijnmarkt zakken mee naar beneden. Voor de levermaand september is de prijs ten opzichte van vorige week donderdag opnieuw met 5% gedaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week daalde dit contract ook al bijna 5% in waarde. Een van China's grootste varkensproducenten heeft daarbij sombere prijsverwachtingen geuit. 

Het contract voor levende varkens levering september wordt nu (donderdag 27-5) verhandeld voor ¥22,445 (Chinese Renminbi). Omgerekend in euro's komt dat neer op een prijs van €2,89. Begin mei werden deze nog verkocht voor ruim ¥27,00, omgerekend zo'n €3,50. Eerder dit jaar werd nog een hoogste niveau van ¥29,80 aangetikt. Dat komt neer op een prijs van €3,83 per kilo levend gewicht.

Varkens met gewicht van 'ijsberen en nijlpaarden'
Een varkenshandelaar uit Noord-China meldt aan persbureau Bloomberg dat veel van de varkens die verhandeld worden meer dan 200 kilo wegen. Een gewicht die wordt omschreven als gelijk aan dat van een 'ijsbeer of nijlpaard'. De 200 kilo is ook aanzienlijk zwaarder dan een normaal gewicht bij slachten van 125 kilo.

Veel varkenshouders die niet door Afrikaanse varkenspest werden bedreigd, hebben hun dieren lang vastgehouden in de hoop dat de varkensprijzen zich herstellen. Het tegenovergestelde gebeurd nu. Onder andere door het grote aanbod zware dieren zakt de Chinese varkensprijs week op week verder terug.

Vleesprijzen onder druk
De groothandelsprijzen voor varkensvlees staan daarbij volgens Bloomberg onder druk. Een traditioneel zwakke vraag na het Chinese nieuwjaar, sterk toegenomen importen en in sommige gebieden paniekverkopen als gevolg van de dreiging van Afrikaanse varkenspest zorgen voor zwakte op de markt.

Een van de grootste varkensproducenten in het land, Muyuan Foods Co., verklaarde deze week in een persconferentie te verwachten dat de varkensprijzen in China blijven dalen tot in volgend jaar. Mogelijk vinden de prijzen zelfs pas een bodem in 2023.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden