Shutterstock

Nieuws FAO Voedselindex

Hogere voedselprijzen door duurdere grondstoffen

8 Juni 2021 - 3 reacties

De wereldvoedselprijzen zijn in mei verder gestegen. Dat blijkt uit de indexcijfers van de Wereld Voedsel Organisatie (FAO) die maandelijks worden gepubliceerd. Het is voor de 12e maand op rij dat de prijzen van een stijging laten zien. De FAO Index steeg bovendien het snelst in zeker 10 jaar tijd.

De wereldvoedselprijsindex van de FAO steeg met liefst 5,8 punten tot een niveau van 127,1. Het niveau ligt nu inmiddels 36,1 punten hoger dan een jaar geleden. Percentueel gezien betekent dat een stijging van de wereldvoedselprijzen met 39,7%. Bijna alle onderdelen in de index bevorderden de stijging. Zo werden onder ander oliën, suiker, granen, vlees en zuivel duurder in de maand mei. De FAO prijsindexen geven de hoogte van de voedselprijzen aan ten opzichte van de gemiddelde prijzen over de periode 2014-2016 (=100).

Dierlijke eiwitten dikken aan
De FAO vlees index zet de stijging die 8 maand geleden werd ingezet versneld door. De index steeg met 2,3 punten tot een niveau van 105,0. Dat is inmiddels 10% hoger dan tijdens de dip die ontstond na de uitbraak van corona. De stijging van de vleesindex prijzen werd in mei vooral veroorzaakt door de verdere versnelling van de vleesimporten door landen in Azië, vooral China. Volgens het FAO lag de vraag naar pluimvee- en varkensvlees ook hoger in de grote producerende landen wereldwijd. Naast de sterkere pre-corona vraag stond het aanbod onder druk doordat er in een aantal landen problemen waren in met name rundvee slachterijen.

De zuivelprijzen lagen in mei slechts een fractie hoger dan in april. De zuivelindex steeg 1,7 punten tot een niveau van 120,8. Deze index steeg in een jaar tijd met 26,4 punten. Een grote Chinese vraag hield een ruim aanbod van zuivel uit Nieuw-Zeeland redelijk in balans.

Granen ook fors duurder
De graanindex van de FAO dikte 7,6 punten aan tot een niveau van 133,1 en staat nu 35,7 punten hoger dan een jaar geleden. Belangrijkste impuls aan de stijgende index gaven de fors gestegen maïsprijzen. De maïsindex an sich steeg 12,9 punten ten opzichte van mei en staat nu 75,6 punten hoger dan een jaar geleden.

Belangrijkste drijfveer voor de stijgende maïsprijzen waren de naar beneden toe bijgestelde maïsproductie in Brazilië  en een internationaal sterke vraag. Richting het einde van de maand liepen de prijzen iets terug als gevolg van hogere productie verwachtingen in de Verenigde Staten. Het prijsniveau van tarwe steeg met 8 punten gedurende de maand mei. Al moesten ook hier richting het eind van de maand wat prijsdalingen worden genoteerd door betere productieverwachtingen in Europa en de Verenigde Staten.

Stijgende voedselprijzen zijn voor voedselproducenten wereldwijd goed nieuws. Het brengt echter ook zorgen met zich mee over de sociale gevolgen die het kan hebben. Vorige maand wees Edin Mujagić in gesprek met Foodbusiness op de mogelijke maatschappelijke gevolgen die duur voedsel kan hebben. Hij sluit daarbij sociale onlusten de komende maanden en jaren niet uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Jpk 8 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10892656/hogere-voedselprijzen-door-duurdere-grondstoffen]Hogere voedselprijzen door duurdere grondstoffen[/url]
Stef waarom stoppen er 10 sector genoten per dag. Omdat het verdienmodel vanaf 1950 voor de telers en blijven de voedsel prijzen structureel onder minimumloon in ned zit
Abonnee
mt 8 Juni 2021

Precies, stoppen met die handel....duurder duurder...... het enige wat wij merken is 2 keer half centje erbij...terwijl de kosten in kwadraat oplopen.
We stoppen ermee, geen fun, geen drive meer in die zieke wereld, waar iedereen klauwen verdiend, behalve de boertjes
exact 8 Juni 2021
waarom stoppen er 10 sector genoten per dag? De arbeidsproductiviteit is mega snel toegenomen sinds 1950. En dat gaat steeds door. Gevolg is dat de optimumgrootte van de bedrijven haard toeneemt. Degenen die ver onder dat optimum zitten hebben het moeilijk. De volgende generatie neemt dan vaak de beslissing niet over te nemen. Helaas, het zou veel leuker zijn als de schuld bij alle andere schakels te kunnen leggen. Maar iedereen moet zijn eigen keuzes maken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox