8th.creator / Shutterstock.com

Nieuws Dierenwelzijn

McDonalds stopt met slachthuis na beelden

29 Juni 2021 - 3 reacties

McDonalds is per direct gestopt met het afnemen van vlees van slachthuis Gosschalk nadat gisteren beelden naar buiten kwamen waarop te zien is dat varkens en koeien worden mishandeld. Circa 20% van het rundvlees voor de hamburgers in Nederland van de fastfoodketen kwam van de slachterij.

Eunice Koekkoek van de fastfoodketen zei tegenover RTLNieuws: "Na het zien van de beelden zijn we direct gestopt met afnemen via onze leverancier van rundvlees van Gosschalk. Wij verwachten van de hele keten, dus ook de leveranciers van onze leveranciers - in dit geval de slachterij aan de leverancier van onze rundvleesproducten - dat die zich aan onze eisen en aan de wettelijke kaders houden. Nou, dat is hier duidelijk niet gebeurd." Volgens RTL gaat McDonalds ook kijken of andere leveranciers zich wel aan hun kwaliteitseisen houden.

Overleg LNV en NVWA over sluiting 
Het ministerie van LNV en de NVWA overleggen deze week over de sluiting van dit slachthuis. Dit zei Wouter Koolmees (SZW) als vervanger van landbouwminister Carola Schouten tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer. "De NVWA heeft het slachthuis per direct onder verscherpt toezicht geplaatst, waaronder het plaatsen van extra camera's. De kosten van onder andere deze camera's worden doorberekend aan het slachthuis." Koolmees gaf Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) gelijk 'dat we dit soort beelden al te vaak hebben gezien', maar zei dat niet op elke plek in slachthuizen toezicht kan worden gehouden.

Aangifte gedaan
Inmiddels is er ook aangifte gedaan tegen dit slachthuis door Varkens in Nood. Daarnaast bekijken het Functioneel Parket en de NVWA de mogelijkheden voor aangifte, aldus de minister. "Het is geen incident, want er zitten een aantal hardnekkige misstanden in de slachterijen", aldus Koolmees. "Daarom wordt er door het ministerie van LNV en de NVWA ook hard gewerkt om het dierenwelzijn in de slachterijen te borgen. Eén aspect daarvan is het beter opleiden van medewerkers, maar ook het plaatsen van extra camera's en toezicht door dierenartsen spelen hierbij een rol."

Er lopen op dit moment proeven met het live uitlezen van camerabeelden. Daarnaast evalueert de NVWA ook haar eigen cameratoezicht, aldus Koolmees. De minister van LNV is volgens hem bezig met een aantal zaken om de situatie te verbeteren. "Ten eerste, het verbeteren van het cameratoezicht. Ten tweede, het verlagen van het slachttempo, waar momenteel een onderzoek naar loopt." De uitkomst van dit onderzoek wordt in november verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
frog 29 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893034/mcdonalds-stopt-met-slachthuis-na-beelden]McDonalds stopt met slachthuis na beelden[/url]
Ik keur deze praktijken voor 100% af wat ik mij alleen wel afvraag hoe wordt dit in het buitenland gewaarborgd en dan met name buiten Europa, feit is dat er in de toekomst steeds meer vlees van buiten onze landsgrenzen in Nederland in de winkels komt te liggen. Zeker met dit soort berichten.
Abonnee
Kjol 29 Juni 2021
Ik begrijp niet dat geen enkele landbouw organisatie zelf aangifte doet tegen dit slachthuis. Dit raakt namelijk de vleesveehouderij in het hart.
Abonnee
grijze haren 29 Juni 2021
er zijn grenzen das waar maar laat de mensen die commentaar leveren zelf dit werk eens een week doen er worden door deze demissionaire regering geestelijke mishandelingen gepleegd die nog steeds voortduren doet meer zeer dan een schop of klap vijf minuten voor de dood
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

McDonald’s slaat gat in Russische fritesmarkt

Nieuws Onderzoek

Stop op verhoging slachtsnelheid blijft (nog)

Analyse Aardappelen

Het ware verhaal achter het wereldfritestekort

Nieuws Varkens

Gosschalk niet meer onder verscherpt toezicht

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief