Shutterstock

Nieuws Varkens

Hobbyboer in Brandenburg krijgt bonus om te stoppen

20 Juli 2021

Nu de Afrikaanse varkenspest (AVP) ook de Duitse varkensstapel treft, nemen de zorgen toe. In Brandenburg wordt de hobbymatige varkenshouder een bonus aangeboden om tijdelijk te stoppen.

Afgelopen donderdag bleek dat AVP 2 keer toe heeft geslagen in de Duitse varkensstapel in Brandenburg. Inmiddels is er nog een besmetting gedetecteerd en staat de teller momenteel op 3. Hiervan gaat het bij 2 gevallen om hobbymatige varkenshouders.

Hobbymatige varkenshouders
Met het oog op de uitbraken onder amateur boeren, roept Henri Wendorff, voorzitter van de staatsboerenvereniging (LBV) Brandenburg, op tot het beperken van dergelijke praktijken. Vanwege het verhoogde AVP-risico dienen hobbymatige varkenshouders voor een periode van minimaal een jaar geen varkens meer te houden. 

Wendorff stelt dat iedereen die slechts 2 tot 3 varkens houdt (bedoeld voor eigen consumptie) niet aan de hoge veiligheidsnormen kan voldoen die aan een gecertificeerd bedrijf worden gesteld. "We ervaren momenteel dat er verhoogde risico's zijn op verspreiding van de epidemie in de hobbylandbouw", benadrukte hij.

Bonus
Om het verminderen van het aantal hobbymatige varkenshouders in Brandenburg te stimuleren, krijgen varkenshouders die de komende 2 jaar geen varkens meer gaan houden een bonus van €200 per varken om te stoppen.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview René Veldman

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief