Shutterstock

Inside Varkens

Beursprijs ontspringt de dans niet en levert fors in

30 Juli 2021 - Chanti Oussoren

De vooruitzichten op de varkensmarkt zijn nog niet verbeterd. Het aanbod begint zelfs wat op te lopen, terwijl hetzelfde niet kan worden gezegd voor de afzet. De DCA Beursprijs 2.0 kan de dans niet ontspringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is momenteel flink aanpoten op de markt voor varkenshouders. De omstandigheden zijn niet goed, de prijzen zijn flink gekelderd en hebben nog steeds geen bodem gevonden. Voornaamste reden hiervoor is de tegenvallende afzet in binnen- en buitenland. Daarbij is het in Nederland dit jaar geen mooie zomer, wat het aansteken van de BBQ's beperkt.

De afgelopen paar weken zijn de varkensprijzen in Europa doorgaans gedaald, zo valt te zien in de ISN prijsvergelijker. Ook in Spanje, waar de prijs eerder nog de grens van €2 doorbrak, is de prijs de afgelopen tijd flink gecorrigeerd. In een periode van slechts 6 weken is de prijs met maar liefst bijna €0,30 gedaald. Desondanks blijft de Spaanse prijs nog altijd aan kop.

Slachtingen
De Nederlandse varkensslachtingen liepen aan het begin van het jaar voor op het niveau van voorgaande jaren. Dit is inmiddels teruggelopen en er hingen in week 29 in totaal 287.000 varkens aan de slachthaak. Dit is een lager aantal dan in 2020 en in 2019. Het slachtaantal ligt tevens onder het 5-jarig gemiddelde.

Het gemiddelde slachtgewicht lag in week 29 op 96,9 kilo. Dat is hoger dan de 95,5 kilo van vorig jaar en de 96,4 kilo van in dezelfde periode in 2019.

Varkensprijs krijgt flinke knauw
De afgelopen periode werd er vanuit de markt gerapporteerd dat de afzet stroef verloopt, maar dat het aanbod niet groot was. Inmiddels wordt het aanbod beschreven als te ruim wat een verdere verlaging van de varkensprijs met zich meebrengt, omdat de afzet nog altijd niet vlot.

De prijs voor geslachte varkens moet deze week €0,06 inleveren en komt hiermee terug tot €1,35 per kilo. De DCA-notering voor levende varkens zakt met €0,04 tot €1,02. Vorig jaar bewoog de DCA Beursprijs 2.0 ook op een laag niveau in vergelijking met eerdere zomers. Destijds was er veel rumoer vanwege het ruime overaanbod door uitgevallen slachtcapaciteit en lag de prijs op €1,33.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden