Eigen foto

Nieuws Varkens

Varkensaanbod stroopt op in Duits AVP-gebied

2 Augustus 2021

In Oost-Duitse gebieden, met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmettingen onder wilde zwijnen, kunnen varkenshouders  geen varkens naar de slacht brengen. Er wordt gevreesd voor dierwelzijnsproblemen en het ontstaan van een nieuwe varkenscongestie.

Na de eerste bevestigde AVP-besmetting in de Duitse varkensstapel (medio juli) accepteren slachthuizen geen varkens meer uit zones waar AVP besmettingen zijn onder wilde zwijnen. Momenteel stapelt het aantal varkens in de stallen in Oost-Duitse AVP-gebieden zich op. 

Voor de stop was het al niet makkelijk om varkens uit AVP-zones te slachten. Er was slechts 1 slachthuis dat de dieren bij hoge uitzondering ophaalde, en dit leidde tot extra kosten van circa €25 per varken. De Bund Rind und Schwein (BRS) heeft sterke kritiek op de beslissing om slachten van varkens uit dergelijke gebieden stop te zetten.  Door de huidige beperkingen zouden er wekelijks ongeveer 4.000 varkens zich ophopen in stallen in AVP-beperkingsgebieden.

Versoepeling en ondersteuning
De BRS vraagt autoriteiten om versoepeling van de eisen. Zo wordt er gevraagd of het mogelijk is om dieren uit restrictiegebied III wel te laten slachten met inachtneming van de grootst mogelijke veiligheidsmaatregelen. Daarnaast pleit de BRS voor ondersteuning voor varkenshouders die door omstandigheden tijdelijk moeten stoppen.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview René Veldman

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief