rblfmr / Shutterstock.com

Nieuws Vlees

Britten willen 30% reductie in vleesconsumptie

6 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

Een door het Verenigd Koninkrijk opgestelde commissie, welke een beleidsplan en visie heeft geschreven voor een nationale voedsel strategie, concludeert dat de vleesconsumptie in het Verenigd Koninkrijk met 30% terug moet. 

De commissie werd in het leven geroepen om op een onafhankelijke manier een review te doen van de Britse voedselketen. Experts hebben als doel gezond voedsel voor iedereen verkrijgbaar en betaalbaar te maken, de voedselketens te beschermen tegen rampen en incidenten (bijvoorbeeld klimaatverandering en epidemieën) en er op na te zien dat de voedselconsumptie en productie niet schadelijk is voor de leefomgeving en milieu.

Minder vlees onderdeel plan
Een onderdeel van het plan is de vermindering van de vleesconsumptie in het Verenigd Koninkrijk. Het rapport constateert dat veel Britten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vlees dagelijks binnenkrijgen en dat de overconsumptie onnodig de leefomgeving en het milieu belast. In totaal zou de consumptie van vlees in het VK met 30% terug kunnen worden gebracht. 

De reacties op het plan zijn, ook van boeren belangenbehartigers, niet direct afwijzend. Toch vinden ze dat het beleidsstuk, zeker op gebied van de vleesconsumptie, wel enige nuance verdiend. Voorzitter van de National Farmers Union (grootste belangenbehartiger van boeren in Engeland en Wales) Minette Batters hierover: "We zien dat rapport als een wake up call, we moeten weer meer waardering krijgen voor het voedsel dat we eten. Bovendien moeten we weer meer balans in onze diëten vinden waarbij natuurlijke onbewerkte producten centraal staan, producten die onze Britse boeren produceren".

Over de visie op vleesconsumptie zegt ze: "Wetenschappers en medici zien vlees als een hoeksteen in een gezond en gebalanceerd dieet. Ik zie het rapport vooral als een oproep om te kijken naar hoe ons voedselsysteem in elkaar zit. De overheid zou in handelsovereenkomsten kunnen proberen de import van goedkoop vlees uit het buitenland te beperken."

Kosten zijn risico
Hoewel het rapport in de basis over een vrij brede linie positief ontvangen is, klinkt er naast de aanbevolen nuances wat betreft de vleesparagraaf wat kritiek op bijvoorbeeld de suggesties tot het invoeren van een zout- en suikertaks. Zo geven woordvoerders van diverse voedselverwerkers aan dat veel ondernemers nog kampen met de gevolgen van de corona lockdowns en daarbij ook nog te maken hebben met personeelstekorten. Het herformuleren van ingrediënten kunnen zij er op dit moment eigenlijk niet bij hebben en kan leiden tot hogere voedselprijzen.

Verschillende partijen geven aan benieuwd te zijn hoe de Britse overheid het rapport handen en voeten wil geven. Of de 30%  vleesreductie, die al in 2032 bewerkstelligd zou moeten zijn, gerealiseerd gaat worden zal moeten blijken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden