George Sheldon / Shutterstock.com

Nieuws Vlees

Vleesgigant Tyson profiteert van vleesprijzen

10 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

De grote Amerikaanse vleesproducent Tyson Foods heeft zijn resultaten over het tweede kwartaal van 2021 flink opgevoerd. Het bedrijf wist niet alleen grotere volumes vlees af te zetten, maar profiteerde ook van hoge vleesprijzen.

Het bedrijf profiteert flink van de gunstige omstandigheden op de Amerikaanse vleesmarkten. Met name de vraag naar rund- en varkensvlees was in het eerste half jaar goed. Consumenten lijken de consumptie flink te hebben opgevoerd, nu de effecten van de coronapandemie wat naar de achtergrond verschuiven. Hoewel Tyson aan de afzetkant dus over gunstige ontwikkelingen spreekt, drukt een forse inflatie het kostenplaatje omhoog.

Omzet schiet omhoog
De omzet van Tyson steeg over het tweede kwartaal van 2021 met liefst 25% ten opzichte van de tweede kwartaal van 2020. In totaal verkocht het bedrijf voor bijna $12,5 miljard aan producten. Analisten gingen vooraf uit van een omzet van ongeveer $11,5 miljard. Het bedrijf wist de verwachtingen dus ruimschoots te overtreffen. De nettowinst kwam daarbij uit op ongeveer $750 miljoen, zo'n 42% meer dan vorig jaar. Vooral de rundvleesdivisie was verantwoordelijk voor de sterke winstgroei.

Het bedrijf wist de prijzen voor verkocht varkensvlees bijna 40% te verhogen. De operationele marge daalde in dit segment echter met 37% als gevolg van een krap aanbod slachtdieren. De prijzen voor rund- en pluimveevlees stegen respectievelijk 11,6% en 15,6%.

Verwachtingen verhoogd
De verwachte omzet voor het hele jaar werd ook met $1 a $2 miljard verhoogd tot $46 a $47 miljard. Toch zegt het bedrijf de gestegen productiekosten niet compleet en snel genoeg te kunnen vertalen in haar verkoopprijzen. Vooral hoge voerprijzen beïnvloeden de marges sterk, aldus het bedrijf. Verder is het vinden van personeel lastig, wat de organisatie voor grote uitdagingen stelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden