Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP verspreidt zich rap in Dominicaanse Republiek

11 Augustus 2021 - Chanti Oussoren

De gemoederen rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) lopen wereldwijd op. In Dominicaanse Republiek is het virus nog maar kort geleden ontdekt, maar grijpt het razendsnel om zich heen. Ook in Polen en Duitsland nemen de besmettingsaantallen verder toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In juli werd AVP vastgesteld bij 2 provincies in de Dominicaanse Republiek. In de Verenigde Staten werd de dreiging uiterst serieus genomen gezien de korte afstand met de Dominicaanse Republiek. De dreiging is er niet minder op geworden en inmiddels zijn maar liefst 11 van de 32 provincies besmet met het dodelijke varkensvirus. Omliggende gebieden maken zich ernstig zorgen.

Polen
AVP heerst al geruime tijd in de Poolse varkens- en wilde zwijnen stapel. Ook hier blijft het virus zich verder verspreiden. Eind juli werden er wederom 3 uitbraken gemeld bij varkenshouders. Dit betekent dat het aantal besmettingen in de varkensstapel inmiddels is opgelopen tot 39 in 2021. Vorig jaar waren er rond deze tijd van het jaar 17 uitbraken bij varkensbedrijven, het virus grijpt dit jaar dus sneller om zich heen. De Poolse regering heeft vorige week een nieuw hulppakket opgesteld om varkenshouderijen te steunen.

Het hulppakket, van in totaal bijna €44 miljoen, is onder meer beschikbaar voor het verlagen van de kosten van bioveiligheidsmaatregelen en preventieve maatregelen. Zo wordt de helft van het bedrag gereserveerd voor aanschaf van desinfectiemateriaal, beschermende kleding en beveiliging van stallen. Er wordt ook een bedrag gereserveerd voor compensatiebetalingen voor financiële verliezen in de varkenssector die door AVP zijn veroorzaakt.

Duitsland
Het dodelijke varkensvirus is een stuk later ontdekt in Duitsland, maar heeft ook daar al tot veel besmettingen geleid. Volgens recente update van het Friedrich Loeffler Instituut, op 6 augustus, zijn er inmiddels in totaal 1.808 besmettingen onder wilde zwijnen geconstateerd en zijn er 3 besmettingen gedetecteerd in de varkensstapel.

De meest actuele kaart met AVP-besmettingen. Bron: Friedrich Loeffler Instituut.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden