Shutterstock

Inside Varkens

Gebrek aan impuls blijft varkensmarkt tekenen

8 September 2021 - Stef Wissink

Na de zoveelste tik die de Duitse varkensprijs vorige week moest incasseren heeft de prijs nu vooralsnog een bodem gevonden. Veel reden tot optimisme is er echter niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week moesten varkenshouders, door de aanhoudende malaise op de vleesmarkten, opnieuw een verlaging incasseren. De correctie van vorige week schijnt in de vleeshandel niet geheel te zijn doorgegeven, waardoor er enige margeverbetering bij de slachthuizen heeft plaatsgevonden. Dit zorgt ervoor dat de varkensprijs deze week, ondanks de onveranderd moeizame handel in varkens, stabiel blijft.

Vleeshandel lijkt niet verder verslechterd
Nadat het de laatste maanden vooral de slechte vleeshandel was die het de varkensmarkt moeilijk maakte, klinken er op dit vlak nu enige geluiden van stabilisatie. Het lijkt er op dat het goede weer van afgelopen week, alsmede het einde van de vakanties hebben gezorgd voor een lichte impuls van de vraag. Toch blijft de stemming over het algemeen bedrukt vanwege een groot vleesaanbod op de Europese markten, ontstaan door de aflatende afzet richting China.

Slachtcapaciteit weer een issue
Naast de vleeshandel is ook de verwerkings- en slachtcapaciteit weer een punt van aandacht. Duitse slachthuizen kampen op het moment met een serieus tekort aan arbeidskrachten. Werknemers lijken minder nettoloon over te houden vanwege de sociale lasten die zij onder de vaste contracten (die sinds begin dit jaar verplicht zijn) ontvangen. Daarnaast heerst er onvrede over het grote aantal coronatesten en de lange tijd die werknemers aan de zijkant moeten staan bij een besmetting. Ook nieuwe uitbraken van corona zorgen ervoor dat er zeer weinig arbeidsuren voor de slachthuizen beschikbaar zijn.

Nederlandse handelaren kunnen minder leveren
Nederlandse handelaren melden dat zij aan sommige slachtlocaties minder varkens kunnen leveren. Zo slacht Tönnies op zijn locatie in Sögel op dit moment ruim 5.000 varkens per dag minder. De capaciteit is van een oorspronkelijke 13.000 stuks teruggeschroefd naar zo'n 8.000 stuks. Ook het kleinere slachthuis Manten, dat normaal gesproken ongeveer 20.000 varkens per week verwerkt, heeft haar werkzaamheden vorige week 3 dagen stil moeten leggen. Al met al zorgt de situatie ervoor dat er met varkens geschoven moet worden.

Het aantal slachtingen liep vorige week licht terug tot 818.452 stuks. Het gemiddeld geslacht gewicht steeg 0,1 kilo tot 96,9 kilo. De VEZG-notering van woensdag 8 september 2021 is vastgesteld op €1,25 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden