Shutterstock

Nieuws Varkens

'Personeelstekort drukt Duitse varkensverwerking'

8 September 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

De oude Wet van Murphy lijkt meer en meer van toepassing op de varkensmarkt: probleem op probleem stapelt zich op. Naast de tanende vleesafzet, de uitbraak van Afrikaanse varkenspest en de impact van corona, kampen Duitse varkensvleesverwerkers nu met personeelstekorten. Handeleren die op Duitsland leveren kunnen minder varkens afzetten.

De problemen zouden met name spelen in de relatief arbeidsintensieve vlees verwerkingsbedrijven. Zo zouden onder andere locaties van Westfleisch (onder meer Coesfeld en Erkenschwick) alsook Tönnies door het gebrek aan personeel geraakt zijn. Dat meldt het Duitse SuS online.

Oorzaak veelzijdig
Sinds begin dit jaar zijn slachtbedrijven verplicht om medewerkers in dienst te nemen. Voor de medewerkers lijkt dit, kijkend naar het nettoloon, echter niet direct positief uit te vallen. Vanwege de vaste contracten waaronder de mensen nu in de verwerking actief zijn, zijn de sociale lasten voor medewerkers vaak hoger. Dit resulteert uiteindelijk in een lagere netto uitbetaling. Bovendien klinkt er kritiek op de hoeveelheid coronatests die medewerkers moeten ondergaan en de lange tijd die zij bij besmetting met corona niet kunnen werken.

De kosten voor het gebrek aan personeel zouden behoorlijk oplopen. Zo zien sommige slachthuizen zich genoodzaakt vlees te verkopen waarbij de bewerking nog niet geheel voltooid is. Deze producten zijn in de huidige moeilijke afzetmarkt voor varkensvlees nog moeilijker te slijten. De kosten voor deze gebrekkige verwaarding van het eindproduct zouden volgens experts op kunnen lopen tot €10 per dier.

Ook Nederlandse afzet getroffen
Nederlandse handelaren kunnen de moeilijke situatie bevestigen. Zij geven aan minder varkens te kunnen leveren aan met name de Tönnies locatie in Sögel. De locatie draaide recent al op een lagere capaciteit, maar heeft zich genoodzaakt gezien de aantallen verder terug te schroeven. Dagelijks verwerkt het bedrijf volgens bronnen nu zo'n 7.500-8.000 slachtvarkens. Dit waren er tot voor kort rond de 10.000, en in het verleden zeker 13.000 per dag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
...... 8 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10894047/personeelstekort-drukt-duitse-varkensverwerking]'Personeelstekort drukt Duitse varkensverwerking'[/url]
Er wordt echt alles aan gedaan om de varkenssector kapot te maken. Zoek eens iets positiefs om te schrijven. Zal de markt goed doen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Nieuws Varkens

Varkensprijzen Nederland zakken, Duitse markt niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden