Shutterstock

Nieuws Varkensvlees

Baconprijs all time high in VS en Canada

5 Oktober 2021 - 2 reacties

Wat een groot contrast: Waar de prijzen van Europees varkensvlees zwaar onder druk staan, tikken de baconprijzen in de VS en Canada momenteel records aan. 

Als zelfs CNN en Fox News over de baconmarkt schrijft, dan is er wel wat aan de hand. En dat is ook zo. De baconprijzen in de VS staan namelijk op het hoogste niveau ooit. In het afgelopen jaar is de prijs met bijna 30% gestegen. De consumentenprijs voor 1 pound bacon (= 0,45 kilo) passeerde kortgeleden voor het eerst het niveau van 7$. Ook in Canada is een prijsrally gaande en worden records verbroken.  

Onbalans in vraag en aanbod
De oorzaak van de prijsexplosie is een onbalans tussen vraag en aanbod, aangewakkerd door corona. Door de uitbraken in Amerikaanse slachterijen is de verwerkingscapaciteit onder druk gekomen, varkenshouders werden toen gedwongen om hun dieren te ruimen. Daarbij is de Amerikaanse varkensstapel in de afgelopen maanden behoorlijk uitgedund.

De vleesvoorraden zijn daarmee onder druk gekomen. Uit cijfers van het Amerikaans landbouwministerie (USDA) blijkt dat de opgeslagen voorraad varkensbuiken in vrieshuizen het afgelopen jaar bijna is gehalveerd tot 8.500 ton. Dit is het laagste niveau in jaren. De seizoensmatig daling zet bovendien nog tot eind oktober door.

Ondertussen is corona redelijk onder controle en krijgt het 'oude normaal' weer vorm in Noord-Amerika. Er wordt weer meer buitenhuis geconsumeerd, niet in de laatste plaats in de befaamde fastfoodketens. En op een Amerikaanse burger mag een plakje bacon niet ontbreken. Daar waar de vraag hoog is, laat de voorraad en afweten en dus schiet de prijs de lucht in.

Inflatie
Ook president Joe Biden bemoeit zich met de hoge vleesprijzen dat volgens hem een gevolg is van de marktkracht die de grote Amerikaanse slachterijen hebben. Zij kaatsen de bal terug en zeggen dat een tekort aan personeel, waar de overheid debet aan is, leidt tot de prijsopmars. De verwachting is dat de hoge baconprijzen ook in de komende maanden aanhouden en dat leidt tot inflatie. Met name ook de hoge energieprijzen dragen daar aan bij. In augustus steeg de consumentenprijsindex met maar liefst 5,3%.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Jan V 6 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10894500/baconprijs-all-time-high-in-vs-en-canada]Baconprijs all time high in VS en Canada[/url]
@Wouter baan. je schrijft dat de VS varkensstapel de afgelopen maanden flink is uitgedund. Dat klopt natuurlijk niet. Dit moet zijn. Vorig jaar na het uitbreken van de corona. En daardoor zijn er nu veel minder vleesvarkens beschikbaar. En de krapte is zo groot dat ze zelfs met beperkt personeel nog steeds de haken niet vol krijgen terwijl de vraag er wel is. Daarom dat de boeren dit keer volop profiteren van de krapte..
Gelen 7 Oktober 2021
@jan v, dat is precies wat wouter schrijft.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkensmarkt

Varkensstapel VS slinkt harder dan verwacht

Nieuws Varkens

Varkensprijzen blijven in Verenigde Staten oplopen

Nieuws Varkens

Exportrecord voor varkenssector VS in 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox