Shutterstock

Inside Varkens

Varkensexport VS floreert dankzij Mexico

8 Oktober 2021 - Wouter Baan

De Amerikaanse exportcijfers van varkensvlees blijven hoge ogen gooien. In augustus werd zo'n 225.000 ton vlees geëxporteerd. Dit is een recordexportvolume voor specifiek deze maand. Mexico is groot afnemer, China neemt wel beduidend minder volume af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Per saldo steeg de Amerikaanse varkensvleesexport in augustus met bijna 4%. De stijging is vooral te danken aan de grote afnamevolumes door buurland Mexico dat zo'n 80.000 ton importeerde tegenover 54.000 ton een jaar eerder. Tot nu toe dit jaar steeg de uitvoer naar Mexico al met 25% tot 543.000 ton. De onderliggende waarde steeg zelfs met 56% tot circa $1 miljard. De Mexicaanse vraagexplosie lijkt een gevolg van de komst van president Joe Biden. Onder voormalig president Donald Trump was er gespannen handelsrelatie en dat raakte ook de export van varkensvlees.

Daling in China, stijging in Japan en Zuid-Korea
China (en Hongkong) zijn met een importvolume van 573.000 ton nog steeds de grootste afzetmarkt, maar het volume is dit jaar al met 22% gekrompen. De onderliggende waarde daalde met 21% tot $1,3 miljard. Ook Europese exporteurs merken de Chinese vraaguitval duidelijk, maar kunnen in tegenstelling tot de VS deze verliezen niet compenseren.

Ook Japen importeert dit jaar aanzienlijk meer Amerikaans varkensvlees. In de eerste 8 maanden steeg de uitvoer met 7% tot 271.000 ton. Deze stijging is belangrijk, gezien de Japan een belangrijk markt is qua toegevoegde waarde. De export naar Zuid-Korea steeg in diezelfde periode met 6% tot krap 120.000 ton. 

Per saldo steeg de export dit jaar met 1% tot 2 miljoen ton. De onderliggende waarde steeg met 10% tot $5,6 miljard. Deze toename is een gevolg van de opgelopen varkensprijzen in de VS en in het verlengde daarvan de hoge vleesprijzen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden