Alexey Kompaniychenko / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Proef hogere slachtsnelheid varkens Verenigde Staten

12 November 2021 - Stef Wissink

Een negental varkensslachthuizen in de Verenigde Staten mogen op proefbasis hun slachtsnelheid weer verhogen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw, USDA, besloten.

In maart dit jaar haalde een Amerikaanse rechtbank een streep door een wet die was ingevoerd onder oud-president Donald Trump. Deze wet maakte het mogelijk om de slachtsnelheden op te voeren door snelheidslimieten uit de wetgeving te verwijderen. Er klonk echter kritiek op dit beleid vanuit werknemersorganisaties: hoge snelheden zouden gevolgen hebben voor de veiligheid van medewerkers. Daar ging het Amerikaanse gerecht in maart dit jaar in mee, het verklaarde het beleid van Trump onwettig. Hierdoor werd de slachtcapaciteit sindsdien weer gereduceerd.

Ook vakbond accepteert verbeterd voorstel
Het opvoeren van de slachtsnelheid in de huidige proef wordt niet meer tegengewerkt door de grootste werknermersvakbond in de vleesverwerkende industrie. Zij geeft aan dat in het nieuwe proefprogramma ook goed aan de positie van de medewerkers wordt gedacht. Slachterijen zullen data gaan verzamelen over welke invloed de versnelling van het proces op de medewerkers heeft en deze delen met het USDA.

Ook slachterijen reageren positief omdat zij volgens eigen zeggen 'verloren productie weer kunnen herstellen' en omdat de maatregel helpt om de moeilijkheden die er op dit moment in de supply chain zijn te verzachten. Bedrijven in de sector geven aan dat zij door de beslissing van het gerechtshof in maart dit jaar 2,5% aan capaciteit zijn kwijtgeraakt.

De varkenstermijnmarkt reageerde positief op het nieuws omdat het verhogen van de slachtsnelheid vanuit de slachthuizen kan leiden tot een extra vraag naar varkens. De prijzen voor het eerst aflopende termijncontract (december 2021) voor varkens werd $1,7 cent per kilo meer waard en noteert nu op $1,67 per kilo geslacht gewicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden