Eric Glenn / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Vleesgigant Tyson ziet winst verdubbelen

16 November 2021

De afzetcijfers van de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods hebben een flinke knauw gekregen door de arbeidskrapte en lagere dieraantallen. De omzet en winst daarentegen spinnen garen bij de krapte op de vleesmarkt.

De omzet steeg in het fiscale vierde kwartaal, dat loopt van juli tot en met september, met ruim 10% tot $12,8 miljard. De winst verdubbelde zelfs (+103%) en steeg tot $1,358 miljard. De goede baten dankt Tyson Foods aan de recordhoge vleesprijzen in de Verenigde Staten.

Verkoopvolumes omlaag
De omzetstijging is op het eerste opmerkelijk, gezien de verkoopvolumes achteruit hollen. De verkochte volumes varkensvlees lagen in het vierde kwartaal 17,7% lager dan dezelfde periode vorig jaar. De afgezette volumes rundvlees liepen met 15,4% terug, terwijl de afzet van pluimveevlees met 5,9% daalde. Wel moet worden opgemerkt dat het vierde kwartaal vorig jaar een week extra telde.

Maar ook als daarop wordt gecorrigeerd, blijven de verkopen in 2021 flink achter. Naar eigen zeggen komt dit door lagere dieraantallen in de Verenigde Staten en krapte op de arbeidsmarkt. Dat de omzet toch fors hoger uitvalt, is te danken aan de vleesprijzen die overall met 22,5% zijn gestegen.

Beursnotering in de lift
Het fiscale jaar 2021 is met het voltooien van het vierde kwartaal afgesloten. De omzet komt uit op $47 miljard, tegenover $43 miljard in 2020. De winst steeg met bijna 50% tot $3,06 miljard. De goede resultaten stralen af op de beurskoers van Tyson Foods. Het aandeel is dit jaar al met 30% gestegen tot $84.

Voor fiscaal jaar 2022 is de directie positief. De omzet wordt geraamd tussen $49 miljoen en $51 miljard, gezien de vleesprijzen waarschijnlijk vasthouden aan de hoge prijsniveaus. Daarbij ligt er een bezuinigingsplan klaar met als doel om voor 2024 jaarlijks $1 miljard te saneren.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Vlees

CEO's vleesgiganten door politiek gehoord om inflatie

Nieuws Vlees

Ook Tyson ziet marges op vlees de lucht in schieten

Nieuws Varkens

Biden: 'Zonder concurrentie geen eerlijk kapitalisme'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief