Shutterstock

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

24 November 2021 - Stef Wissink

Rusland laat vanaf morgen (25 november) weer import van varkens- en rundvlees toe van twaalf verschillende Braziliaanse bedrijven. Dat heeft de Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor bekendgemaakt.

Vorige week werd bekend dat er in november al eerder aan drie bedrijven toestemming is verleend voor het hervatten van de export van rundvlees naar Rusland, waaronder een locatie van vleesgigant JBS. Rosselkhoznadzor laat weten er de komende tijd aan te blijven werken om van meer locaties de import van vlees weer toe staan.

De bestaande beperkingen wat betreft de import van Braziliaans vlees werden veelal in 2017 ingesteld nadat er volgens Russische controleurs het verboden middel Ractopamine in vlees werd gevonden.

Inflatie beteugelen
Met een serie aan maatregelen, waaronder het verhogen van de vleesimport, hoopt de Russische overheid het prijsniveau voor consumenten in het land wat te kunnen beteugelen. Ook in Rusland loopt de inflatie recent in rap tempo op, in oktober tot het hoogste niveau in zeker vijf jaar. De Russische consumentenprijsindex liet in oktober een stijging zien van bijna 7,5% op jaarbasis. 

Het zal bij de nu toegelaten bedrijven vooral te doen zijn om de import van rundvlees. Rosselkhoznadzor maakte namelijk ook bekend vanaf 2022 de import van 200.000 ton rundvlees vrij van importheffingen toe te willen laten. Voor Braziliaanse exporteurs komt het nieuws op een gunstig moment. De export van Braziliaans rundvlees naar China werd in september namelijk opgeschort na de vondst van BSE bij twee koeien. China is de belangrijkste exportmarkt voor Brazilië. China importeerde alleen al in augustus dit jaar 106.000 ton rundvlees van de Brazilianen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden