Alexandros Michailidis/Shutterstock

Nieuws Steunmaatregelen

Brussel overweegt opnieuw opkoop van varkensvlees

20 December 2021

Wanneer de prijscrisis op de varkensmarkt aanhoudt, gaat de Europese Commissie mogelijk alsnog een steunpakket optuigen. Aanvankelijk leek dit een gesloten boek, maar nu heeft Eurocommissaris Janusz Wojciechowski (foto) laten weten de situatie begin 2022 opnieuw te bekijken.

Diverse lidstaten dringen al langere tijd aan op een steunpakket voor de varkenssector die al langere tijd geconfronteerd wordt met extreem lage opbrengsten. Tijdens de laatste vergadering vorige week werd daarom aangedrongen voor het opkopen van varkensvlees middels particuliere opslag. Dertien landen, waaronder Portugal, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Franrijk zijn voor.

Een kleine meerderheid is tegen. Landen als Duitsland, Denemarken en Nederland zien deze maatregel niet als een oplossing van het probleem. Deze opgekochte voorraden ontlasten de markt weliswaar op korte termijn, maar vervolgens zit het marktherstel in de weg, zo is de gedachte. Wojciechowski heeft vorige week laten weten begin 2022 de marktsituatie opnieuw te beoordelen. Wanneer de markt niet herstelt, dan gaat hij een steunpakket opnieuw overwegen.

Noodsteun in Duitsland?
Ondertussen heeft de minister van Landbouw in de Duitse deelstaat Beieren opgeroepen voor nationale financiële noodsteun voor varkenshouders. Daarin verwijst de minister naar het Poolse voorbeeld. Polen heeft onlangs krap €90 miljoen vrijgemaakt om zeugenhouders in het land door de crisis heen te loodsen. Los van een eventueel landelijk steunprogramma kunnen varkenshouders in Duitsland nu ook gebruik maken van coronanoodsteun, maar dit is niet afdoende om de gaten in de rekening-courant te dichten. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkensmarkt

Definitief geen Europese steun aan varkenssector

Nieuws Voedselzekerheid

Brussel wil niet morrelen aan Farm-to-Fork

Nieuws Varkensmarkt

Wojciechowski beraadt zich op ingrijpen varkensmarkt

Video Varkens

Varkensmarkt afgeslankt het nieuwe jaar in

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief