Vion Food Group

Nieuws Varkens

Vion haalt na anderhalf jaar garantieprijs van stal

23 December 2021 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Vion is voornemens om per 1 januari 2022 varkens uit het Good Farming Balance concept weer af te rekenen volgens het eigen prijsindexgarantie-systeem (PIG). Het systeem werd tijdens de ontluikende corona pandemie in 2020 vanwege de marktvolatiliteit buiten werking gesteld. Ook krijgen trouwe leveranciers een behoorlijk riante nabetaling.

De uitbetalingssystematiek is onderdeel van het ketenconcept Good Farming Balance. Hierin zijn de uitbetaalprijzen voor varkenshouders gebaseerd op een een aantal internationale noteringen uit Duitsland, Denemarken, Spanje en België. Het systeem biedt veehouders de garantie dat Vion een internationaal gezien concurrerende prijs uitbetaalt. Vanwege de instabiliteit in de noteringen sinds vorig jaar kon echter geen goede representatieve notering meer bepaald worden. 

Hoewel er volgens de varkensslachter op de nationale en internationale vleesmarkten nog altijd sprake is van onbalans komt het bedrijf met een vernieuwde opzet.

'Mandje' noteringen
Het mandje met noteringen waar de index op gebaseerd is aangepast, wordt aangepast. Het internationale karakter daarin wordt teruggebracht naar 70%. Dit heeft waarschijnlijk betrekking op de uitbraken van Afrikaanse varkenspest wat leidt tot grotere verschillen op de Europese vleesmarkt.

Van de overige 30% komt 20% van drie andere slachterijnoteringen, terwijl er ook een verkoop-gerelateerde component aan wordt toegevoegd. Dit betreft de DG Agri PIG carcass notering, een openbare notering van de karkasprijzen van de EU 27 landen. John de Jonge, COO Vion Pork laat weten: ''Met deze herziening van het PIG systeem heb ik er vertrouwen in dat we de zekerheid bieden aan onze leveranciers dat zij een concurrerende prijs betaald krijgen."

Leveranciers binenen Good Farming Balance die Vion tijdens de opschorten van de garantieprijs trouw zijn gebleven, krijgen een loyaliteitsbonus van €0,4 cent per kilo (inclusief btw). 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Roy 23 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10895883/vion-haalt-na-anderhalf-jaar-garantieprijs-van-stal]Vion haalt na anderhalf jaar garantieprijs van stal[/url]
40 cent per kilo?
Abonnee
Jan 23 December 2021
Roy, wat denk je zelf?
Abonnee
beertje 23 December 2021
De kerstpakettten waren te duur!
Abonnee
Boer Piet 23 December 2021
Sigaar uit eigen doos ?
Abonnee
rik 25 December 2021
is het geen schande,0.04 cent incl btw!!! de denen kregen een maand geleden 16 centen. wat gaat hoer nou fout?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox