Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Omikron geeft varkensprijs VS een boost

24 Januari 2022

Waar de varkensprijzen in Europa momenteel onder druk staan, trekken de noteringen in de Verenigde Staten juist een sprintje. In beide gevallen ligt de oorzaak hiervan bij de omikronvariant van het coronavirus.

De varkensprijs in de VS (Iowa/Minnesota-notering) is sinds de jaarwisseling al met ruim 15% gestegen tot $1,63 per kilo. Dit is het hoogste niveau sinds eind september. Ook de varkenstermijnmarkt in Chicago staat op het hoogste niveau sinds oktober en is met name in de afgelopen twee weken snel gestegen.

De oorzaak van de prijsopmars is de besmettelijke omikronvariant. Dit drukt de slachtcapaciteit in de VS. Daardoor zijn er zorgen om de beschikbaarheid van varkensvlees en dat doet de prijzen oplopen. Al een paar weken blijven de varkensslachtingen achter op voorgaande jaren, terwijl de dieraantallen juist hoger liggen. 

Verschil in vleesvoorraden
In Europa staat de slacht- en uitbeencapaciteit eveneens onder druk. Hier drukt het juist de prijzen, als gevolg van een oplopend aanbod slachtrijpe varkens. Wat mogelijk meespeelt is dat de vleesvoorraden in Europa drukkend ruim zijn, terwijl dat aan de andere kant van de plas minder het geval is. In november bedroeg zo'n 181.000 ton, het laagste aantal sinds 2018, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). In Europa is deze data niet beschikbaar.

Wat ook nog meespeelt is dat de VS goede exportcijfers kan weerleggen, in tegenstelling tot de Europese varkenssector. Hoewel de afzetvolumes naar China fors zijn teruggevallen, neemt buurland Mexico juist fors meer Amerikaans varkensvlees af. Afgelopen november importeerden de Mexicanen zelfs een recordvolume van 87.000 ton, een stijging van 51% tegenover dezelfde maand in 2020.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws varkens

Varkenshandel bang voor te positieve stemming

Nieuws Varkens

Stevige daling Russische export van varkensvlees

Nieuws varkens

Duitse slachterijen geven toe aan druk producenten

Nieuws Varkens

Forse daling aantal varkensslachtingen in VK

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief