Eigen foto

Nieuws Europese Commissie

Geen Europese steun voor varkenshouders

26 Januari 2022 - Linda van Eekeres

Brussel is niet van plan om steun te geven aan Europese varkenshouders om de diepe crisis waarin zij zich bevinden te verlichten. Dat kwam dinsdag 25 januari naar voren tijdens een vergadering van de landbouwcommissie van de Europese Unie. Volgens adjunct-directeur-generaal van de Europese Commissie Michael Scannell kunnen geen interventiemaatregelen worden getroffen. Volgens hem willen de Europese varkensboeren ook helemaal geen steun.

Scannell zette tijdens de vergadering uiteen welke (positieve) dingen hij voor de toekomst van de varkenssector ziet. "De afgelopen weken was een stabilisatie van prijzen en een lichte opwaartse beweging zichtbaar. Dit is opmerkelijk, omdat normaliter in deze tijd van het jaar de prijzen dalen. Natuurlijk is het te vroeg om hier de conclusie aan te verbinden dat het de goede kant opgaat, maar het geeft wel hoop dat we de bodem hebben bereikt. Ook de opwaartse beweging van piglet prices is bemoedigend."

Daarnaast gaf hij aan dat de productiecyclus zes maanden is en de sector dus snel kan afschalen, maar dat dit niet gebeurd is. "De sector moet zich aanpassen." Ook ging hij in op de hoge prijzen: "De kosten zijn hoog, maar we moeten vertrouwen in de Europese Centrale Bank dat de inflatie tijdelijk is en we in de loop van dit jaar terugkeren naar normalere prijzen, waaronder ook de energieprijzen vallen."

Scannell zegt dat er grenzen zijn aan wat de Europese Commissie kan doen, behalve het zorgen voor wet- en regelgeving en goede exportomstandigheden. "We moeten beseffen welke instrumenten we tot beschikking hebben; er zijn geen bepalingen voor interventiemaatregelen in deze sector en er zijn geen rechtstreekse betalingen. Particuliere opslag is een mogelijke maatregel, maar die kent ook beperkingen." Volgens Scannell willen Europese varkensboeren ook helemaal geen steun, maar willen zij dat de voerkosten dalen, dat derde landen regionaliseringsbesluiten (van door Afrikaanse varkenspest getroffen landen) aanvaarden en een einde aan de Covid-beperkingen. "Ze beseffen ook heel goed dat Europese steun altijd met voorwaarden komt. Er wordt niet zomaar een blanco cheque uitgeschreven."

Kleinere familiebedrijven krijgen het extra moeilijk
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is teleurgesteld dat de Europese Commissie de sector niet wil steunen. Volgens hem is de mogelijkheid om in te grijpen er wel. "Er is een artikel dat ruimte geeft voor buitengewone marktmaatregelen. Er is ruimte in de begroting voor crises. De situatie is zo urgent; er zijn acute liquiditeitsproblemen", aldus Ruissen desgevraagd in een reactie tegenover Boerenbusiness. "De grote vrees is dat juist de kleinere familiebedrijven het extra moeilijk krijgen. Met als gevolg schaalvergroting: grotere gaan de kleintjes overnemen. Je wil kleinere bedrijven ook toekomst blijven bieden." 

Eerder deze maand was Ruissen samen met twintig andere Europarlementsleden, waaronder Annie Schreijer-Pierik (CDA), medeondertekenaar van een brandbrief om de noodzaak van brede steun voor varkensboeren aan te geven. Zij beschrijven daarin de crisis waarin Europese varkensboeren zich bevinden. Voerprijzen staan op het hoogste niveau in acht jaar, terwijl de prijzen van varkensvlees zijn gedaald. "Deze combinatie van een ongunstige marktsituatie en hoge productiekosten weegt extreem zwaar", aldus de Europarlementariërs in de brief. "Ondersteuning op korte termijn is cruciaal voor de sector om te overleven in de huidige crisis en voor herpositionering, om klaar te staan ​​voor een duurzamere toekomst om te gaan voldoen aan de Green Deal."

'Het helpt als landbouwministers druk opvoeren'
De Europarlementariërs laten de kwestie niet los. Het is nog wachten op de officiële reactie op de brief. Ruissen: "We zullen met collega's de druk opvoeren richting de Commissie om iets te doen. Het is ook afhankelijk van de Europese landbouwministers. Er zijn een aantal die wel willen, maar het helpt als grotere getalen druk uitvoeren." Onder de ministers die tot nu toe geen druk uitvoeren, val overigens ook de Nederlandse landbouwminister.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden