Shutterstock

Nieuws Varkens

Duitsland schiet zwijnen af in strijd tegen AVP

3 Februari 2022

Duitse jagers schoten in het jachtseizoen 2020/2021 bijna 690.000 wilde zwijnen af. Hoewel er dat bijna 200.000 minder waren dan een jaar eerder, is dat het op twee na hoogste aantal in één seizoen.  

De Duitse Jagersbond (DJV) wijst er op dat het uitdunnen van het bestand wilde zwijnen een belangrijk instrument is om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) te vertragen en roept de politiek op tot meer inzet om het aantal te verhogen.

Dit zou kunnen door de bureaucratie rondom de zwijnenjacht te verminderen en de kosten van bijvoorbeeld trichine onderzoek, dat standaard moet worden uitgevoerd bij afgeschoten dieren, door de overheid te laten vergoeden. Ook het opleiden van honden die ingezet kunnen worden bij de zoektocht naar kadavers van dieren zou beter financieel kunnen worden ondersteund. 

Aantal AVP-gevallen loopt iets terug
Het aantal zwijnen dat positief wordt getest op het AVP-virus is de afgelopen maanden wat teruggelopen. In november werden nog een recordaantal van 319 besmette zwijnen in Duitsland aangetroffen, in de maanden december en januari respectievelijk 262 en 178. Toch is er niet al te veel reden voor optimisme: op meerdere plekken werden de restrictiegebieden de afgelopen maanden uitgebreid omdat er besmette dieren buiten de bestaande afgezette zones werden gevonden.

Bron cijfers: Friedrich-Loeffler-Institut
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Nieuws Varkens

Duits wild zwijn met AVP op 125 kilometer van Hamburg

Nieuws Varkens

'Verspreiding AVP richting westen moeilijk te stoppen'

Inside Varkens

Met AVP besmet bedrijf houdt varkens op 4 locaties

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief