Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt rest niets anders dan geduld

4 Februari 2022 - Wouter Baan

De varkensprijzen zitten in de kelder, maar de markt moet geduld hebben voordat de weg naar boven kan worden ingeslagen. De grote voorraden varkensvlees die er in Europa liggen opgeslagen, zijn in negatieve zin een soort schokdemper. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een onrustige januarimaand is de druk op de varkensprijzen naar de achtergrond verdwenen. Tegelijkertijd is het onwaarschijnlijk dat de markt snel kan aantrekken. De vraag naar vlees staat in deze periode van het jaar op een laag pitje. Een vorstperiode zou voor de gewenste prikkel kunnen zorgen. In tegenstelling tot de strenge vorstperiode die we vorig jaar in februari hadden, hebben we nu in Noordwest-Europa echter met zacht en somber winterweer te maken.

Grote vleesvoorraden
Als er aan de vraagkant al prikkels opdoemen, dan zijn de hoge voorraden een sta in de weg. Deze week werd bekend dat er in Duitsland voor een recordvolume aan varkensvlees ligt opgeslagen. Ook in andere Europese landen liggen de vrieshuizen naar verluidt vol. Hoewel de slachtcijfers in Duitsland de afgelopen weken ronduit laag waren (ruim onder 800.000) werkt dit geen prikkels in hand. De retail is zich van de situatie bewust en leunt lui achterover, zo geven vleesverkopers gelaten aan.

Doordat de slachtcijfers als gevolg van omikron tegenvallen, is het varkensaanbod aanhoudend ruim. Met name handelaren met afzet in Duitsland ervaren dit sterk.

Beursprijs onveranderd
Kortom: de markt is er niet naar om een verhoging te realiseren. De hoop in de markt is gevestigd op het voorjaar, wanneer de forse krimp van de varkensstapel in Duitsland wellicht een verrassingseffect kan veroorzaken. Voor nu blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op op €1,18 per kilo voor geslachte varkens en de prijs van levende varkens op €0,89.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden