Shutterstock

Nieuws Varkens

Gosschalk niet meer onder verscherpt toezicht

7 Februari 2022

Het verscherpt toezicht bij slachterij Gosschalk in Epe door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is opgeheven. Volgens de NVWA heeft het slachthuis zijn verantwoordelijkheid genomen en voldoet het inmiddels weer aan de geldende wet- en regelgeving. De slachtsnelheid ligt wel lager dan voor het ingrijpen.

Dit schrijft landbouwminister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer. Het slachthuis valt nu weer onder regulier permanent toezicht, zoals door de NVWA bij alle grote slachthuizen wordt uitgevoerd.

De NVWA sloot Gosschalk begin juli jongstleden per direct nadat videobeelden werden verspreid van dierenmishandeling. Eind augustus mocht de slachterij weer beperkt beginnen met slachten. De slachtsnelheid ligt bij Gosschalk wel lager dan voor het ingrijpen door de NVWA: op 75% van de oorspronkelijke snelheid. Staghouwer sluit niet uit 'dat bij verdere aanpassingen en procesverbeteringen het slachthuis in de toekomst meer varkens en/of runderen zal kunnen slachten'. "Dit gebeurt alleen na overleg met de NVWA en binnen de erkenning die het slachthuis heeft", aldus Staghouwer.

Onderzoek naar bandsnelheid
De minister zet de gesprekken die zijn voorganger voerde met de vleessector over een diervriendelijker slachtsysteem voort. Een onderzoek naar de bandsnelheid in relatie tot dierenwelzijn, voedselveiligheid en het kunnen toezicht houden, zit in de afrondende fase.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Onderzoek

Stop op verhoging slachtsnelheid blijft (nog)

Nieuws Dierenwelzijn

Slachthuis Eeklo dicht om problemen dierenwelzijn

Nieuws Varkens

Proef hogere slachtsnelheid varkens Verenigde Staten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief