Tönnies

Analyse Varkens

Onder de oppervlakte verbetert de varkensmarkt

11 Februari 2022 - Wouter Baan

Hoewel de varkensprijzen stoïcijns zijwaarts blijven bewegen, lijkt de vleesmarkt zich onder de oppervlakte te verbeteren. Dat de coronamaatregelen nu in veel Europese landen worden versoepeld, is daarbij een steuntje in de rug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een roerige januarimaand zijn de marktontwikkelingen in februari veel rustiger. De varkensprijzen in Europa zitten al in de kelder, dus veel lager dan dit kan het ook niet. Op korte termijn lijkt het huidige stabiele marktsentiment door te zetten. Zoals al vaker aangegeven zijn de ruime vleesvoorraden in negatieve zin een schokdemper die marktimpulsen afstompt. Toch is er meer reden voor optimisme.

Versoepelingen zijn een opsteker
Dit zit hem allereerst in de vleesafzetmogelijkheden. De vraag naar vleesonderdelen is langzaamaan aan het verbeteren, zo geven slachterijen aan. Dit houdt mede verband met het 'einde' van de coronamaatregelen in veel landen, wat het aannemelijk maakt dat de afzetmogelijkheden voor varkensvlees in de foodservice gaan verbeteren. En dat is iets dat de markt goed kan gebruiken.

Ook het aanbod levende varkens lijkt iets minder omvangrijk te worden. Met name uit Duitsland komen signalen dat het varkensaanbod wat lijkt te slinken. Dit correspondeert met de forse krimp in de Duitse varkensstapel wat eind vorig jaar bekend werd. Dat dit nu al merkbaar is, is in zekere zin opvallend. In de afgelopen weken is er door de vele Omikron-besmettingen fors minder geslacht. Ook in de afgelopen weken werden in Duitsland opnieuw minder dan 800.000 varkens geslacht. Dit betekent dat een vijfde van de slachtcapaciteit niet wordt benut. In Nederland blijft het varkensaanbod aanhoudend ruim.

Minder sombere stemming
Samenvattend kan gesteld worden dat de varkensmarkt wat minder somber aanvoelt. Wel is het zo dat één zwaluw nog geen zomer maakt. De markt heef tijd nodig om beter in vorm te geraken. Willen de prijzen uit de kelder klimmen, dan moet de voorjaarsopleving natuurlijk niet al te lang op zich laten wachten. Een verhoging is echter nu nog niet binnen handbereik. Wel waren de opgaven voor de Duitse VEZG-notering hoger deze week, hoewel de prijs bleef staan op €1,20 per kilo. Ook de DCA Beursprijs 2.0 blijft staan: de notering voor de geslachte varkens op €1,18 per kilo en de prijs van levende varkens op €0,89 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden