Shutterstock

Nieuws Stikstof

Ook Belgen trekken knip voor stikstofreductie

1 Maart 2022 - Stef Wissink

Niet alleen in de Nederlandse politiek zorgt stikstof voor hoofdbrekens. Ook in België stonden politici - onder andere door verschillende arresten - voor de opgave om met een toekomstbestendig stikstofplan te komen. Vorige week werden er bij onze zuiderburen knopen doorgehakt. Vooral de varkenshouderij zal moeten krimpen. De plannen gaan miljarden kosten.

In België werd vorige week door de regering van de Belgische premier Jambon een een akkoord bereikt over hoe de stikstofuitstoot in België kan worden teruggedrongen. De Belgische stikstofproblematiek werd duidelijk blootgelegd toen de rechter in een zaak rondom de bouw van een grote stal voor pluimvee in Kortessem oordeelde dat de politiek te weinig doet om het stikstofprobleem aan te pakken. Ook vanuit Europa werd de druk op het land opgevoerd om tot een betere aanpak van het probleem te komen.

Flinke gevolgen veehouderij
De afspraken die in het 'krokusakkoord' gemaakt zijn zullen een flinke impact op de veehouderijsector hebben. Een groep van zestig 'rode', meest vervuilende bedrijven, zullen uiterlijk in 2025 verplicht moeten stoppen. Met achttien van deze bedrijven waren overheden al in gesprek met desbetreffende ondernemers om hun bedrijf te beëindigen.

Naast de rode bedrijven is er een groep van ongeveer 120 'oranje' bedrijven welke van de overheid een aanbod krijgen om de bedrijfsvoering te stoppen. Deze bedrijven kunnen enkel doorgaan als zij aan strengere milieuvoorwaarden gaan voldoen. Daarbij zullen zij de stikstofuitstoot flink moeten verminderen. Willen of kunnen zij niet aan deze eisen voldoen wordt het bedrijf een opkoopvergoeding aangeboden.

Naast de uitkoop van bovengenoemde piekbelasters komt er voor de varkenshouderij nog een extra regeling. De regering Jambon streeft ernaar om het aantal varkens in 2030 met 30% te hebben verminderd. Hiervoor komt een extra opkoopregeling met een budget van €200 miljoen. Ook zullen varkens- en pluimveehouders voor 2030 op stalniveau hun uitstoot met 60% moeten reduceren. Voor melkveebedrijven gelden wat lagere reducties.

Partijen uitten zorg
Vanuit de boerenbelangenbehartiging klinken zorgelijke geluiden over de bekendgemaakte maatregelen. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) noemt het akkoord een 'bittere pil die lange tijd voor een nare nasmaak zal gaan zorgen'.

In de politiek heerst er bij enkele oppositie partijen ook scepsis. Vlaams Belang vindt dat de landbouwsector de zwarte piet krijgt toebedeeld en vreest voor de toekomst van de veehouderij en die van de jonge boeren. De progressieve partij Groen is juist bezorgd of de doelstellingen vanuit het stikstofarrest en Europa wel gehaald gaan worden. Oppositiepartij Vooruit ziet in het akkoord vooral een verspilling van gemeenschapsgeld. "De Vlaamse regering koopt nu voor miljarden euro's vergunningen terug die ze nooit had moeten verlenen", geven parlementsleden van de partij aan.

Het Belgische stikstofakkoord gaat de belastingbetaler in het land zo'n €3,6 miljard kosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden