Eigen foto

Analyse Varkens

Rendement varkens kruipt uit dal, blijft historisch laag

7 Maart 2022 - Stef Wissink

De varkenshouderij kan, na een lange periode van prijsdruk, eindelijk weer naar boven kijken. Dat de stemming in de sector - ondanks de recente prijsverhogingen - nog niet opperbest is, blijkt duidelijk uit de DCA-varkensindexen. De standen blijven historisch laag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het aantrekken van de notering zeker voor opluchting in de sector heeft gezorgd, is er nog een lange weg te gaan. De varkenshouderij kampt met forse kostenstijgingen voor onder meer voer en energie. Voordat zowel de vermeerderings- als vleesvarkensbedrijven weer break-even kunnen opereren, moeten de prijzen van zowel biggen als vleesvarkens nog fors verder omhoog.

Biggenindex wint langzaam terrein
Waar het rendement voor zeugenbedrijven traditioneel piekt in maart, is dat dit jaar anders. De biggenprijzen wisten de seizonale voorjaarsopmars namelijk maar beperkt te realiseren. Vleesvarkenshouders waren, vanwege de lage varkensprijzen en hoge voerkosten, niet bereid flinke verhogingen van de biggenprijs te accepteren. Weliswaar werden er kleine stapjes gezet, maar het rendement op zeugenbedrijven ligt nog altijd op een laag niveau. Voor aanvang maart zelfs op een historisch laag niveau.

Dat de biggenprijzen op een laag niveau liggen voor deze tijd van het jaar, blijkt ook uit de jaarvergelijking in onderstaande tabel. De huidige notering is de laagste in week negen sinds de oprichting van de DCA BestPigletPrice in 2015. Met €33,50 ligt de notering €8,50 onder het niveau van vorig jaar en bijna €40 onder het niveau van 2020, toen stond de BestPigletPrice op €73,00.

Naast de lage biggenprijzen, speelt ook de hoge voerprijs een flinke rol in de slechte financieel-economische situatie in de vermeerdering. Ook in de maand februari werden voeders opnieuw duurder.

Vleesvarkensindex glijdt niet verder af
De afgelopen maanden gleed de vleesvarkensindex steeds verder af, als gevolg van stijgende voerprijzen en licht oplopende biggenprijzen. Nu de vleesvarkensnoteringen toch stappen naar boven zetten, is de dalende trend gestopt. 

De stijging van de index wordt ook voor vleesvarkenshouders getemperd door stijgende kosten voor voer. Volgens cijfers van Wageningen Economic Research is vleesvarkensvoer inmiddels bijna 100% duurder dan in 2005.

Varkensprijs moet verder omhoog
Hoewel de varkensmarkt naar boven kijkt, moeten nog forse stappen gezet worden. Nu de grondstoffenprijzen voor voeders afgelopen week door het dak zijn geschoten, lopen de kosten voor varkenshouders nóg verder op. In de sector valt dan ook te horen dat de varkensprijzen richting de €2,00 per kilo moeten, om voor zowel vermeerderings als vleesvarkensbedrijven een positief resultaat te kunnen realiseren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden