Shutterstock

Nieuws Particuliere Opslag

Nederland loopt voorop bij opslag van varkensvlees

25 April 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

De Europese Commissie heeft eind maart de particuliere opslagregeling voor varkensvlees geopend, als crisismaatregel rond de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Tot nu toe is 33.000 ton varkensvlees ingebracht. Alhoewel de regeling geen storm loopt, is het wel opvallend dat Nederlandse marktpartijen vooroplopen.

Van de ingebrachte 33.000 ton varkensvlees is 29% afkomstig uit Nederland. Denemarken volgt op twee, met 23%, gevolgd door Spanje (19%), Duitsland (14%) en Polen (4%). Marktpartijen die van de opslagregeling gebruikmaken, krijgen een vergoeding hiervoor. Hoe langer de opslagperiode, des te hoger deze vergoeding. Voor hammen, schouders en voorstukken bijvoorbeeld ontvangen de partijen maximaal €423 per ton, bij een opslagperiode van 150 dagen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Voor het volume dat nu ligt opgeslagen, is circa €11 miljoen subsidie verstrekt.

Gevoelig onderwerp
De opslagregeling is een gevoelig onderwerp. De tegenargumenten zijn dat dit eventueel marktherstel kan vertragen, omdat er dan volumes 'boven de markt hangen'. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) was dan ook tegen de regeling, net als de Duitse belangenbehartiger ISN.

Het volume dat nu ligt opgeslagen, is echter dusdanig beperkt dat dit (later dit jaar) geen sta-in-de-weg hoeft te zijn voor een verder herstel van de varkensprijzen. De regeling loopt nog tot eind deze week. Of de regeling wordt verlengd, is nog niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
joop 25 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10898042/nederland-loopt-voorop-bij-opslag-van-varkensvlees]Nederland loopt voorop bij opslag van varkensvlees[/url]
stomste regeling ooit !!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Granen

Oekraïense exportmotor piept en kraakt

Analyse Granen

Oekraïense boeren in 2023 nog verder onder druk

Nieuws Granen en grondstof

Graanexport Oekraïne begint te haperen

Nieuws Oekraïne

Van gestolen graan tot lage opbrengsten in Oekraïne

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox