Tönnies

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

27 April 2022 - Stef Wissink - 3 reacties

Tönnies heeft een moeilijk jaar achter de rug. Corona en Afrikaanse varkenspest (AVP) hebben bedrijven in de Duitse vleesbranche in een lastig parket gebracht. 

Dat meldt Duitslands grootste slachtbedrijf in een toelichting op het resultaat over 2021 waarin het, zoals gebruikelijk, geen financiële details bekend maakt. Tönnies zegt enkel dat het de omzet over 2021 met zo'n 12% terug heeft zien lopen tot in totaal €6,2 miljard. Over 2020 bedroeg de omzet nog een slordige €7,2 miljard. Het bedrijf noemt de lage varkensprijzen en de fors gekrompen dieraantallen in Duitslands als voornaamste oorzaak van de teruggevallen omzetcijfers.

Corona heeft vleesconsumptie gereduceerd
Tegelijkertijd heeft Tönnies veel last gehad van de gevolgen van de coronapandemie. Restaurants en kantines bleven gesloten, voetbalstadions bleven en leeg en grote evenementen en feesten konden lange tijd geen doorgang vinden. "De vlees- en worstconsumptie ging daardoor automatisch terug", aldus het bedrijf.

Daarnaast zorgt de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland ervoor dat de exportpositie van Duitse vleesbedrijven onder druk staat. Snuiten, staarten en poten kan Tönnies, zoals alle Duitse varkensvleesexporteurs, niet meer in Azië afzetten. Bovendien ontbreekt het volgens het bedrijf aan alternatieve afzetmarkten om deze deelstukken goed tot waarde te brengen. 

Clemens Tönnies noemt de resultaten over 2021 'niet tevredenstellend.' Toch kon het concern volgens de voorman zijn marktaandeel behouden en zelfs wat uitbouwen. Daarnaast geeft hij aan dat het bedrijf zich blijft focussen op kwalitatieve groei waarbij meer dieren worden verwerkt die gehouden zijn volgens hogere dierenwelzijnsstandaarden. Volgens eigen zeggen komen reeds meer dan 50% van het aantal geslachte dieren uit houderijsystemen die bovenwettelijke dierenwelzijnsstandaarden hanteren.

Contracten voor medewerkers en duurzaamheidsagenda
In 2021 werden bedrijven in de Duitse vleesindustrie voor het eerst verplicht personeel in dienst te nemen. Voorheen werd arbeid veelal ingehuurd, wat soms leidde tot schrijnende situaties op het vlak van huisvesting. Tönnies verwijt zichzelf dat het te lang aan deze constructies heeft vastgehouden en toont zich content met de stappen die afgelopen jaar zijn gezet.

Naast deze koerswijziging wat betreft personeelsbeleid is Tönnies ondanks de moeilijker marktomstandigheden volgens eigen zeggen blijven investeren in de duurzaamheidsagenda. De 'T30-agenda' krijgt ook de komende jaren volop de aandacht. "Efficiency en duurzaamheid zijn geen tegenstrijdigheid. Het is onze taak leveringszekerheid met een geborgd dierenwelzijn, aandacht voor het milieu, sociale verantwoordelijkheid en een faire prijs voor alle partijen in de keten te bewerkstelligen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
rollade 27 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10898091/tonnies-leed-fors-omzetverlies-in-2021]Tönnies leed fors omzetverlies in 2021[/url]
dit klinkt toch weer heel anders, dan het verlies van die andere grote partij in duitsland. Deze slachterij zegt dus alleen omzetverlies te lijden, en volgens mij is dat niet direct NETTO verlies.

Die andere club leed volgens mij wel een echt verlies van ruim 25 miljoen.
Abonnee
fokker 27 April 2022
Doe er zaken mee. kunnen de oplichters in Nederland niet tegenop
Jacob 28 April 2022
Dat zien we op de Nederlandse melkmarkt ook, door een daling in productie volume zijn de melkprijzen van een hoog niveau de melkveehouder is er blij mee.... De zuivel verwekkers klagen juist door het lagere productie volume, zij moeten een hogere prijs voor hun melkaanvoer betalen. De verdienmodellen zijn polariserend en waar mogelijk proberen de aanverwante bedrijven het productie volume kunstmatig hoog te houden om optimaal van hun eigen verdienmodel te kunnen profiteren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox