Shutterstock

Analyse DCA BestPigletPrice

Daarom loopt de biggenhandel zo stroef

2 Mei 2022 - Wouter Baan - 5 reacties

Het klinkt wat zwaar aangezet, maar de biggenhandel loopt voor geen meter. Handelaren moeten veel moeite doen om afnemers voor vrije koppels te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de Duitse VEZG-biggenprijs nog altijd fier op €60 per big prijkt, staat de Nederlandse notering zwaar onder druk. De reden hiervoor? Nederland is afhankelijk van export, terwijl Duitsland een importerend land is. Daarbij slinken de aantallen die wekelijks naar Duitsland gaan behoorlijk.

Duitse afzet fors teruggevallen 
Even wat cijfers op een rij. De afzet naar Duitsland schommelde afgelopen weken rond de 50.000. Dit relatief lage aantal komt deels door de gebroken weken, maar los daarvan wist het exportcijfer sinds februari maar één keer boven de 60.000 uit te stijgen. Vorig jaar lag het exportcijfer ver boven dat niveau en één jaar daarvoor zelfs ruim boven de 80.000. De afzet naar onze oosterburen heeft dus een behoorlijke jas uitgedaan. Deels door stoppende Duitse vleesvarkenshouders en deels door de zogeheten '5D-strategie', waardoor Nederlandse biggen minder in trek zijn.

Ook de export naar Spanje wordt als tegenvallend omschreven, al matcht dat niet met de exportcijfers. Die liggen namelijk van week tot week op, of zelfs boven, het niveau van vorig jaar. De Duitse vraaguitval weegt echter zwaar op het totaal. Per saldo worden van week tot week 20.000 tot 40.000 biggen minder geëxporteerd. Afgelopen weken lag het aantal zelfs onder de 100.000. De Nederlandse zeugenstapel kende weliswaar ook een krimp, al is die verhoudingsgewijs minder ruim.

Met andere woorden: er moeten dus meer biggen in eigen land worden afgezet. En dat zit bepaald niet mee. Zeker nu de varkensprijzen nog altijd onder de berekende kostprijs liggen, waardoor het in theorie niet lonend is om koppels op te leggen. Daarmee groeit het aanbod vrije biggen. 

Hogere varkensprijs niet in zicht
Zodoende staat de biggenprijs onder druk, tot ergernis van vermeerderaars die ook op of onder de kostprijs werken. Het enige remedie om hieraan te ontsnappen, zijn hogere varkensprijzen. Op dit moment zijn die echter niet in zicht. Temeer nu de karkasonderdeelprijzen van DCA deze week opnieuw een min vertonen, ondanks dat de vleeshandel vorige week nog positiever werd omschreven. Sommige handelaren verwachten dat de Duitse varkensprijs woensdag geen stand kan houden, maar dat is nog toekomstmuziek. 

Verderop in mei en begin juin vallen nog twee handelsdagen uit door Hemelvaart en Pinksteren. Hierdoor is het aannemelijk dat zowel het varkens- als biggenaanbod voorlopig ruim blijft ten aanzien van de vraag. Voor nu blijft de DCA BestPigletPrice dan ook onder druk staan. Op basis van de opgaven daalt de notering met €1,50 tot €48 per big. Met ingang van mei is het richtbedrag voor inhouding van vaste kosten worden opgetrokken met €0,20 naar €2,30, zoals eerder al door DCA was aangekondigd

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden