Roy Nillesen

Interview Roy Nillesen

'Samen met Gosschalk een ketenintegratie opzetten'

23 Mei 2022 - Wouter Baan

Slachterij Gosschalk uit het Gelderse Epe gaat in zee met Farmers Defence Force (FDF). De slachterij committeert zich aan het keurmerk FarmerFriendly wat het verdienmodel van de varkenshouders centraal zet. Wij spreken met mede-initiatiefnemer Roy Nillesen van FDF.

Wat zijn jullie precies van plan?
"Samen met Gosschalk zijn wij voornemens om de eerste volledige ketenintegratie neer te zetten met een open en transparant verdienmodel voor varkenshouders. Daar ontbreekt het nu namelijk aan. Het idee is om ook vermeerderaars te laten meeprofiteren. Hoe precies maken we later bekend. Het vlees gaat verkocht worden in supermarkten met het keurmerk FarmerFriendly. Daarmee krijgt de consument een herkenningspunt dat dit vlees gestoeld is op een eerlijk verdienmodel."

Hoe wordt aan de meerprijs vormgegeven? 
"In eerste instantie zal dit een extra toeslag worden op de weeknotering voor de participerende varkenshouders in de keten, maar we streven naar een kostprijsdekkend model. Net zoals dat in de pluimveesector al het geval is bij bepaalde concepten." 

In welke omvang en aantallen moeten we denken?
"Dat kan ik nu nog niet aangeven. Er zijn ruim 600 varkenshouders bij Farmers Defence Force aangesloten en ik kan je zeggen: er is veel interesse. De telefoon staat roodgloeiend. Binnenkort houden we een vergadering waar de plannen verder onthuld worden. Daar zal Gosschalk ook een presentatie geven."

Er zijn in Nederland een handvol grote slachthuizen. Waarom eigenlijk Gosschalk?
"Gosschalk is in onze ogen een degelijk familiebedrijf met dezelfde bloedgroep als wij. Het is bovendien een modern bedrijf dat voorop loopt in dierwelzijn. De varkens worden bijvoorbeeld gelost onder cameratoezicht. Het voelt goed met hen in zee te gaan."

Klopt het dat de varkenshandel geen rol heeft in dit model?
"Ja en nee. In de keten participeert de varkenshandel niet mee inderdaad. De varkens en biggen moeten echter wel getransporteerd worden. De varkenshandel zal in onze integratie een meer dienstverlenende rol krijgen, verwacht ik."

De animo is groot zeg je. Is het concept groot genoeg om de aanvoer van 600 varkenshouders op te vangen?
"We beginnen overzichtelijk met het idee om op te schalen. De groeipotentie is er. In theorie kunnen bij Gosschalk wekelijks zo'n 50.000 varkens geslacht worden, wanneer gewerkt wordt met dubbele shifts. We beginnen kleiner, maar om een idee te geven van de groeipotentie."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden