Shutterstock

Nieuws Voer

Mengvoerafzet in Europa stevent af op krimp

31 Mei 2022 - Wouter Baan

De afzet van mengvoer zal dit jaar met 4 á 5 miljoen ton dalen, denkt de Europese brancheorganisatie van de voerindustrie Fefac. Vooral de productie van varkens- en pluimveevoer loopt terug. 

De daling zou een trendbreuk zijn, want afgelopen jaar groeide de voerproductie in Europese Unie nog licht. Naar schatting ligt deze op 150,2 miljoen ton, een stijging van 0,03% tegenover het jaar daarvoor. Behalve voor varkens bleef de productie in alle diercategorieën gelijk of kon een lichte groei worden weergegeven.

De productie van varkensvoer daalde vorig jaar met zo'n 1,5%, gedreven door uitbraken van Afrikaanse varkenspest en de krimp van dieraantallen in veel Europese landen. Ondanks vogelgriepuitbraken steeg de pluimveeproductie Europabreed met 1,1%, hoewel de verschillen per lidstaat groot zijn. De productie van rundveevoeders bleef met een stijging van 0,2% nagenoeg stabiel.

Minder varkens- en pluimveevoer
De verwachtingen voor 2022 zijn negatief. Fefac verwacht een verdere krimp in de productie van varkens- en pluimveevoer. Dit vanwege de hoge graanprijzen, moeilijke marktomstandigheden en de uitbraken van dierziekten (vogelgriep). Met een daling van 4% komt de grootste krimp waarschijnlijk op het conto van varkensvoer, terwijl de pluimveevoerproductie op een daling van 3% afstevent.

Per saldo zal de mengvoerproductie in Europa naar schatting met 2,9% slinken, wat neerkomt op een krimp van een slordige 4 miljoen ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

De rek is uit de daling van mengvoerprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden