Shutterstock

Nieuws Voer

Mengvoerafzet in Europa stevent af op krimp

31 Mei 2022

De afzet van mengvoer zal dit jaar met 4 á 5 miljoen ton dalen, denkt de Europese brancheorganisatie van de voerindustrie Fefac. Vooral de productie van varkens- en pluimveevoer loopt terug. 

De daling zou een trendbreuk zijn, want afgelopen jaar groeide de voerproductie in Europese Unie nog licht. Naar schatting ligt deze op 150,2 miljoen ton, een stijging van 0,03% tegenover het jaar daarvoor. Behalve voor varkens bleef de productie in alle diercategorieën gelijk of kon een lichte groei worden weergegeven.

De productie van varkensvoer daalde vorig jaar met zo'n 1,5%, gedreven door uitbraken van Afrikaanse varkenspest en de krimp van dieraantallen in veel Europese landen. Ondanks vogelgriepuitbraken steeg de pluimveeproductie Europabreed met 1,1%, hoewel de verschillen per lidstaat groot zijn. De productie van rundveevoeders bleef met een stijging van 0,2% nagenoeg stabiel.

Minder varkens- en pluimveevoer
De verwachtingen voor 2022 zijn negatief. Fefac verwacht een verdere krimp in de productie van varkens- en pluimveevoer. Dit vanwege de hoge graanprijzen, moeilijke marktomstandigheden en de uitbraken van dierziekten (vogelgriep). Met een daling van 4% komt de grootste krimp waarschijnlijk op het conto van varkensvoer, terwijl de pluimveevoerproductie op een daling van 3% afstevent.

Per saldo zal de mengvoerproductie in Europa naar schatting met 2,9% slinken, wat neerkomt op een krimp van een slordige 4 miljoen ton.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers

Ems-Vechte groeit verder in krimpende voermarkt

Nieuws Halfjaarcijfers

AgruniekRijnvallei zelf ook verbaasd over afzetgroei

Analyse Brokprijzen

Tarweprijs schiet onderuit, hoe snel volgt mengvoer?

Analyse Mengvoer

Wordt mengvoer nóg duurder?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief