Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Varkenssector ageert tegen Jumbo en Van Loon Group

2 Juni 2022 - Stef Wissink - 3 reacties

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft vragen gesteld aan Jumbo en Van Loon Group over het varkensvlees dat deze bedrijven aanbieden. Dit nadat er deze week uit Hongarije geïmporteerde varkenshaasjes in de schappen te vinden waren. Daarmee volgt de organisatie van varkenshouders Farmers Defence Force (FDF) die hierover eerder deze week aan de bel trokken bij de twee bedrijven in de foodketen.

De POV verbaast zich erover dat er varkenshaasjes uit het buitenland in de schappen liggen bij supermarktketen Jumbo. Het gaat om haasjes zonder Beter Leven Keurmerk, die zijn geleverd door een dochgterbedrijf van Van Loon Group. De POV benadrukt dat er op dit moment voldoende vlees in Nederland voorhanden is en begrijp dus - net als FDF -niet dat er dergelijk vlees wordt geïmporteerd.

Streven al het aanbod Nederland één ster
Volgens de POV is het streven om al het varkensvlees in de Nederlandse winkelschappen minimaal één Beter Leven Ster van de Dierenbescherming te laten dragen. "Varkensbedrijven die leveren aan de Nederlandse markt, moeten dan ook minimaal één ster hebben. Zij garanderen daarmee een gezond en veilig product, afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad." Volgens de belangenbehartiger kan het dan ook niet de bedoeling zijn om buitenlands vlees in de schappen aan te bieden, afkomstig van varkens met een lagere standaard.

De POV wacht volgens eigen zeggen nog op antwoorden van Jumbo en Van Loon Group en wil graag op korte termijn met hen in gesprek. Volgens de POV moet Nederlands kwaliteitsproduct de standaard zijn in supermarkten. FDF reageerde begin deze week al fel op het halen van vlees uit Hongarije. Niet alleen met het oog op het dierenwelzijn en de positie van de Nederlandse varkenshouders, maar ook met het oog op de risico's op het verspreiden van Afrikaanse varkenspest (AVP). De organisatie doet een klemmend beroep op Jumbo en Van Loon om import uit alle risicogebieden qua AVP te stoppen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
peer 3 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10898791/varkenssector-ageert-tegen-jumbo-en-van-loon-group]Varkenssector ageert tegen Jumbo en Van Loon Group [/url]
Jumbo kan maar een belang en dat is eigenbelang
Abonnee
fokker 3 Juni 2022
zeker peer en nog wat extra naar Max en de Dakar
3 Juni 2022
Het grootste probleem is het wegvallen van afzetmarkten. Steeds meer afzetlanden worden zelfvoorzienend en exporterend. Landen als Spanje die al in korte tijd van een zelfvoorzieningsgraad van 60 naar 180% zijn gegaan en waar de varkenssector nog eens 4 miljard wil investeren in groei van de sector, hebben geen vlees of biggen meer van Nederland nodig. Er vinden door investeringen in productiecapaciteit in de nieuwe varkenslanden (Hongarije) gedaan door de (Nederlandse) agribusiness, productie verplaatsingen plaats.

En geef deze nieuwe varkenslanden eens ongelijk, zo is in Nederland de sector ook 'groot' geworden, met geld en steun van overheid en agribusiness zijn investeringen in productiegroei gestimuleerd, zelfs zo dat minister Braks in zijn tijd commentaar kreeg van zijn collega's uit omringende landen, over wat dat Nederlandse varkensvlees bij hun in de supermarkt moest, hun eigen boeren werden van de markt gedrukt.

Nederland zal in de toekomst toch vooral voor eigen consumptie gaan produceren dat is de nieuwe varkenscyclus.

De mee-verdieners in de agrarische sector zullen altijd zoveel mogelijk volume willen behouden, zij weten dat de faalkosten van een te hoog productie volume toch weer bij de boeren terecht komen. En de winst komt bij de mee-verdieners terecht

voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland)

(voorbeeld, google: Sector-Study-Pig-Chain-Argentina-2020) download het onderzoek.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden