Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkensprijs heeft fut niet om verder te klimmen

1 Juli 2022 - Wouter Baan

De afgelopen weken hadden de varkensprijzen de wind wee. De wind is echter gaan draaien, waarmee prijsverhogingen plaatsmaken voor gelijke mutaties. De markt heeft de fut niet om verder te stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week schreven we al dat het goede momentum aan het afkoelen was, hoewel de Beursprijs toen nog wel 3 cent pluste. Toen woensdag vervolgens de Duitse varkensprijs (VEZG) op €1,85 gelijk bleef, ging de deur op slot voor verdere prijsverhogingen in Nederland. Wat opvalt is dat Van Rooi deze week een centje minder verhoogde dan de andere slachterijen, waarmee het bedrijf uit Helmond waarschijnlijk een statement wil afgeven dat de max voorlopig bereikt is.  

Vanaf de vleesmarkt komen er gematigdere signalen. Echte vraagimpulsen blijven uit, hoewel de afzet wel is verbeterd ten opzichte van enkele weken geleden. In Nederland zijn slachtrijpe varkens ruim voorhanden. Dat blijkt ook uit het slachtcijfer van afgelopen week die was opgelopen tot ruim 317.000. Door storingen in één van 's lands slachthuizen zijn er naar zeggen deze week minder varkens geslacht. Daarbij loopt het aanbod op doordat de prikkel weg is om varkens vast te houden. Daarbij nemen slachterijen minder varkens op door personeelstekorten, wat helemaal tijdens de vakantieperiode aan het licht komt. 

Stabiele zomerperiode in het verschiet 
De varkensmarkt lijkt zich op te maken voor een kalme zomerperiode, zoals dat historisch gezien gebruikelijk is. Net zoals een prijsopleving in juni veelvoorkomend is. Daarop terugkijkend is de Nederlandse markt met €0,07 gestegen, waarmee het verschil met Duitsland kleiner is geworden. Vergeleken met eerdere jaren zijn dergelijke verhogingen niet slecht. De varkensprijs op zichzelf bekeken is eveneens niet slecht. De hoge voerkosten rijden de marges echter in de wielen. Om dit negatieve verschil uit te gummen, is het realistischer om een lagere voerprijs te verwachten dan te hopen op een verdere stijging van de varkensprijs. Voor later dit jaar zijn de perspectieven prima, gelet op de krimp van de Duitse varkensstapel die eerder deze week bekend werd.

Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 onveranderd. Voor de geslachte varkens resulteert dit in een notering van €1,74 per kilo, terwijl de levende varkens blijven staan op €1,37 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden