Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Chinese afzetmarkt weer open voor Van Rooi Meat

22 Juli 2022

Van Rooi Meat heeft sinds vandaag (22 juli) de erkenning weer terug om varkensvlees naar China te mogen exporteren. "Hier zijn wij heel blij mee", aldus directeur Addy van Rooi van het gelijknamige vleesconcern. 

Met de exportlicentie op zak, kan de export naar het Aziatische land weer worden opgestart. "Dit is gunstig voor ons, maar ook voor de Nederlandse varkenssector", zegt Van Rooi. Zo'n anderhalf jaar lang kon het bedrijf niet in China terecht. De licentie kwam te vervallen, doordat een exportlading niet op de juiste manier gekoeld was. Een flinke aderlating voor het vleesconcern, mede doordat de andere Nederlandse slachterijen al die tijd wel in China terecht konden.

De strikte coronaprotocollen die China hanteert, bemoeilijkten volgens Van Rooi de onderhandelingen met de Chinese autoriteiten. "Dit maakte het lastig om naar het land af te reizen, maar via connecties zijn de contacten tot stand gekomen. Sinds vandaag staan we gelukkig weer op de exportlijst en daar zijn we blij mee." Op dit moment is China enkel aan de markt voor bijproducten van het karkas, als de koppen, ingewanden en poten. "Die kunnen we in China beter verkopen dan in andere markten." 

'Voorzichtig positief'
Van Rooi is gematigd positief wat betreft de varkensmarkt in de tweede helft van dit jaar. "Op zichzelf is de varkensprijs niet slecht, maar de hoge voerkosten zitten de marges voor de primaire sector helaas in de weg. Momenteel wordt de vleesafzet beperkt door de vakantieperiode, maar we zijn voorzichtig positief. Uiteindelijk is het een kwestie van vraag en aanbod", besluit Van Rooi. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs loopt alsnog averij op

Analyse Varkens

Dalende varkensmarkt valt in herhaling

Nieuws Varkens

Druk op Nederlandse varkensprijs ijlt nog na

Nieuws Varkens

Ook Duitse varkensprijs loopt flinke averij op

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox