Shutterstock

Nieuws Demonstratie

Klimaatgroepen willen eerlijke vleesprijs

5 Augustus 2022 - Max van der Heijden

Tientallen jongerenorganisatie, zoals initiatiefnemers Youth for Climate, Studenten voor Morgen en de Jonge Klimaatbeweging, organiseren zaterdag 27 augustus tussen 13.00 uur en 16.00 uur een grote demonstratie in Den Haag voor een eerlijke vleesprijs. De organisatie wil met het protest milieuvriendelijke boeren een perspectief bieden en hoopt een forse klimaatwinst te boeken.

De organisatie heeft aan premier Mark Rutte gevraagd om een Manifest Eerlijke Vleesprijs in ontvangst te nemen. Ook roept zij op tot een milieuheffing per kilogram waarbij betaald wordt voor de schade als gevolg van broeikasgassen, stikstof en fijnstof. ''Uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van Nederland en 75 % van de jongeren wil dat de regering een eerlijke, hogere vleesprijs invoert, waarbij de heffingsopbrengst gebruikt wordt om gezond voedsel goedkoper te maken, boeren jaarlijks met 500 tot 600 miljoen euro te helpen verduurzamen en lage inkomens te compenseren'', zegt Anniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. 

Invoering reële vleesprijs
In het Manifest wordt opgeroepen om een reële vleesprijs in te voeren. Dit plan is niet nieuw en werd al in een regeringsbrief van minister  Wopke Hoekstra van 2020 april 2020 aan de kamer genoemd. Het gaat om 10 eurocent per 100 gram kip, 22 eurocent voor varkensvlees en 28 eurocent voor rundvlees en bewerkt vlees. Dit bedrag zou in 2024 verdubbeld moeten zijn zodat consumenten dan betalen voor alle milieukosten. De nieuwe belasting moet worden afgedragen door supermarkten en horecabedrijven. 

Dit betekent volgens de organisatie in 2024 een lastenverzwaring van 850 miljoen euro. Die zou worden gecompenseerd door de €1 miljard euro lastenverlichting die de verlaging van de btw naar 0% op groente en fruit moet opleveren. De organisatie wil naar 0% btw op vleesvervangers, noten, paddenstoelen, bewerkte groenten, zuivelvervangers en vega-maaltijden. Lage-inkomens extra gecompenseerd moeten worden met 100 - 600 miljoen euro. 

Boeren zouden 500 tot 600 miljoen euro per jaar extra moeten ontvangen via een speciaal fonds zodat ze met minder vee meer kunnen verdienen. De eerlijke vleesprijs krijgt steun van het Melkveehouders Netwerk, GRONDig, Caring-Farmers, BD-Boeren en Kipster. Caring-Farmers en BD Boeren overhandigen op 27 augustus een eigen manifest. 

                             

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Van Rooi Meat houdt winst nog redelijk op peil

Nieuws Varkens

Stevige correcties op de varkensprijzen

Nieuws Varkens

Nog niet eerder was Duitse varkensprijs zo lang stabiel

Nieuws Varkens

Marge vleesvarkenshouder verbetert in 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden