Shutterstock

Nieuws Varkens

Stevige daling Russische export van varkensvlees

5 Augustus 2022 - Redactie Boerenbusiness

De export van varkensvlees door Rusland is in de eerste helft van dit jaar stevig gedaald. Russische varkensbedrijven vrezen voor een verdere verzadiging van de eigen interne markt van varkensvlees. De verwachting is in de tweede helft van 2022 de achterstand in de export verder oploopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit melden Spaanse media op basis van Russische bronnen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en de daaraan gekoppelde sancties, wordt daarom niet genoemd als reden achter de scherpe daling van de varkensvleesexport. Die daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 23% tot 81.600 ton (-21.400 ton) varkensvlees ten opzichte van de eerste helft van 2021. Yury Kovalev, voorzitter van de Russische bond van varkenshouders (NUPP), laat weten te verwachten dat de achterstand in de uitvoer in de tweede helft van dit jaar verdubbelt tot 50.000 ton. Dit is circa 1% van de jaarlijkse consumptie van varkensvlees in Rusland. "Maar gelet op de huidige oververzadigde markt heeft elk percentage een enorme negatieve impact op de binnenlandse prijsvorming", benadrukte Kovalev.

Vooral de export naar overzeese bestemmingen is stevig gedaald. Zo is de uitvoer van Russisch varkensvlees naar Vietnam met 57% afgenomen tot 23.400 ton in de periode van januari tot en met juni. Volgens Kovalev komt deze daling door het herstel van de binnenlandse productie in Vietnam en de relatief hoge prijzen op de Russische varkensmarkt. Ook de logistieke problemen met containertekorten en de sterke roebel, wat export onrendabel maakt, dragen bij aan de dalende Russische uitvoer. Rusland richt de pijlen nu op het openstellen van de Chinese markt voor Russische varkensvlees. Dit kan de export een enorme boost kan geven. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden