Shutterstock

Nieuws Geopolitiek

China zinspeelt op stop import vlees uit Oceanië

16 Augustus 2022

China zinspeelt op een importverbod van agrarische producten, waaronder vlees, uit Australië en Nieuw-Zeeland. In Chinese media wordt gewag gemaakt van het stoppen van de invoer van landbouwproducten uit de twee landen in Oceanië. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland geven echter aan nog geen officiële kennisgeving van China te hebben ontvangen.

Dit meldt Reuters vandaag (dinsdag 16 augustus). China zou de invoer van agrarische producten als vlees willen verbieden om het risico te vermijden van de insleep van mond- en klauwzeer. De quarantaineziekte houdt huis in onder meer Indonesië. Onder meer het Indonesische eiland Bali is een populaire vakantiebestemming onder Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Het risico op insleep van de ziekte via toeristen is een mogelijkheid, maar tot nu toe is de mond- en klauwzeer niet in Australië en Nieuw-Zeeland aangetroffen in de veestapel.

Beide landen hebben wel extra veiligheidsmaatregelen bij onder meer de douane genomen. Australië heeft eerder berekend dat een mogelijke uitbraak van MKZ in het land een potentiële schade kan geven van US $56 miljard. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland geven aan na de geruchten van een mogelijk invoerverbod nog ladingen met vlees gewoon in te hebben kunnen klaren bij de Chinese douane. De landen hebben inmiddels ook contact gehad met de Chinese autoriteiten, waarbij zij bevestigen dat China de invoerstop officieel niet heeft afgekondigd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkensmarkt

Duitse varkensprijs krijgt flinke tik

Nieuws Varkensmarkt

Krapte houdt aan, varkensprijs blijft staan

Analyse Varkens

Nederlandse slachters niet mee in Duitse versnelling

Nieuws Varkensvlees

Nederlands en Duits vlees soepeler naar Zuid-Korea

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief