Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Beursprijs stuurt nogmaals aan op hogere varkensprijs

18 November 2022 - Wouter Baan

De kansen voor een stijging van de varkensprijs worden met de dag groter. Ondertussen zitten handelaren en varkenshouders zichzelf soms op te vreten, omdat zij vinden dat slachterijen allang hadden moeten verhogen. Toch wordt vanuit de handel opnieuw gepleit voor een verhoging, waarmee de DCA Beursprijs opnieuw een stap omhoog zet. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nipte verhoging van de DCA Beursprijs 2.0 voor week 46 hebben slachterijen deze week naast zich neergelegd. Eensgezind bleven de noteringen op hun plek. Ook de Duitse varkensprijs (VEZG) bleef opnieuw gelijk. De enige partij die wel in beweging kwam, was Vion Duitsland. Zij stopten vrij stilletjes met de Hauspreis en hanteren weer een roepprijs van €1,90 per kilo.

De hoop in de sector op een Kerstopleving is, ondanks een valste start, nog niet vervlogen. Handelaren zeggen de varkens gemakkelijk kwijt te raken. Dit wordt bevestigd door de aanhoudende hoge slachtcijfers. Er wordt in Nederland in een stevig tempo geslacht. Vorige week hingen 322.933 varkens aan de haak. Het zijn hoge aantallen, al viel het slachtcijfer de week daarvoor nog hoger uit. De hoge aantallen komen door de zaterdagslacht.

Vleesmarkt trekt aan
Vanaf de vleesmarkt komen steeds meer signalen dat de Kerstvraag steeds meer aantrekt. Vooral Oost-Europese landen zijn in West-Europa 'aan de markt', wat mogelijk verband houdt met de structureel lagere slachtcijfers in Duitsland. Ook de export naar China laat nog altijd verbeteringen zien, ondanks de sterkere euro en hevige concurrentie van de Verenigde Staten en Brazilië. De aantrekkende vraag komt waarschijnlijk mede door een vraagpiek voor het Chinese nieuwjaar dat op 22 januari aanstaande plaatsvindt.

Het aanbod slachtzeugen is laag wat deze week resulteerde in een aanzienlijke prijsstijging. De kans dat de varkensprijzen ook de wind in de zeilen krijgen, lijkt steeds groter te worden. De stijging van de Internetbeurs onderschrijft dit. Wel is het zo dat slachterijen in de afgelopen weken vrij star waren in hun prijszetting. Toch pleiten handelaren bij DCA Markets opnieuw voor een verhoging. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs met €0,03 tot €1,83 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens stijgt met €0,02 tot €1,44. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden