ForFarmers

Nieuws Veevoer

ForFarmers en Vleuten Voeders sluiten nieuwe deal

18 Januari 2023 - Wouter Baan - 8 reacties

ForFarmers en Vleuten Voeders gaan vanaf 2023 met elkaar verder op basis van nieuwe afspraken. Daarmee valt het doek voor het veelbesproken dochterbedrijf Vleuten-Steijn Voeders waar ForFarmers sinds 2016 100% eigenaar van was. De familie Van der Vleuten wordt in de nieuwe constructie deels eigenaar van de joint venture. De familie Van der Steijn, waartegen ForFarmers in 2021 een strafzaak begon, is geen partij meer.

Om de deal goed te begrijpen, moeten we een aantal jaar terug in de tijd. In 2016 nam ForFarmers Vleuten-Steijn Voeders, een bedrijf dat voornamelijk actief is in de afzet van zeugenvoer, over voor een bedrag van een slordige €30 miljoen. De deal had een opvallende constructie, want het bedrijf bleef na de overname een zelfstandige eenheid - met de naam Vleuten-Steijn Voeders - binnen ForFarmers. Ook bleven Paul Van der Steijn en Bart Van der Vleuten aan als directie, net als het voltallige team.

De overname leek voor de buitenwacht koek en ei, totdat in september 2021 het nieuws naar buiten kwam dat ForFarmers de familie Van der Steijn beschuldigde van het schenden van overnameafspraken. Vader en zoon Van der Steijn zouden achter de rug van ForFarmers om een nieuw voerbedrijf zijn gestart en hiervoor ForFarmers-klanten benaderden. ForFarmers begon in 2021 een strafrechtelijk procedure, waarna bewijslast hiervan door de politie in beslag werd genomen.

De samenwerking tussen ForFarmers en familie Van der Steijn stopte daarna. Beide partijen hebben een regeling getroffen, zo bevestigt Paul Van der Steijn desgevraagd. Veel wil hij er niet over zeggen. Wel geeft hij aan dat ForFarmers voer blijft produceren voor zijn 'nieuwe' bedrijf WorldPremix, wat suggereert dat de kou tussen beide partijen weer uit de lucht is.

Joint venture
Nu blijkt dat ForFarmers en Vleuten Voeders vanaf januari samen verder zijn gegaan op basis van nieuwe afspraken. Navraag bij ForFarmers leert dat deze informatie klopt, maar verder willen ze er niets over kwijt. Coen Van der Vleuten, zoon van Bart en intussen als volgende generatie aan het roer, wil desgevraagd wel reageren op de deal. Hij geeft aan dat ForFarmers en Vleuten Voeders vanaf 2023 in een joint venture verder gaan. Het belang dat zijn familie in Vleuten Voeders krijgt, laat hij in het midden. "Laat ik het zo zeggen: we zijn er tevreden mee. Het idee van de joint venture is dat we samen sterker staan." 

Voor de overname in 2016 had de familie Van der Vleuten 70% en de familie Van der Steijn 30% van de aandelen in toenmalige fusiebedrijf Vleuten-Steijn. Dit betekent dat de ruime meerderheid van de naar schatting krap 300.000 ton mengvoer binnen Vleuten Voeders blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Hans 18 Januari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10902531/forfarmers-en-vleuten-voeders-sluiten-nieuwe-deal]ForFarmers en Vleuten Voeders sluiten nieuwe deal[/url]
300.000 ton deden ze samen, Goed onderzoeken voordat je dit schrijft.
yep 18 Januari 2023
toch leuk, dat geld betaald dus de boer, de afnemer van forfarmers, 30 miljoen plus nu weer ... vast een bedrag met vele nullen. Succes klanten van forfarmers!
Abonnee
Kees 18 Januari 2023
Goed lezen Hans.. Er staat voor de overname in 2016..
ook handelaar 18 Januari 2023
Toch raar dat forfarmers geen stand had op agriflanders in gent . Forfarmers staat te koop hoorde ik daar .
Abonnee
BW 18 Januari 2023
Vd Vleuten en Steijn hebben in 2016 hun klantenbestand verkocht voor 30 miljoen. Een fabriek hadden ze niet, alleen een kantoor met een telefoon. Waarom ForFarmers dit bedrag betaalde is mij een raadsel. Denken ze daar nou echt dat je klanten kunt kopen? Ik vraag me nog steeds af wie nou eigenlijk die 30 miljoen nu gaat betalen. Dat zullen de trouwe klanten van ForFarmers toch niet betalen? Of toch wel?
Abonnee
Piet 18 Januari 2023
Ook de klanten van De Hoop lopen weg na de overname
Abonnee
BW 18 Januari 2023
Yep en Piet, je zou ook nogal gek zijn om die miljoenen op te hoesten voor een voerleverancier die de concurrent wegkoopt en dan zelf meer marge wil pakken, om de aandeelhouders blij te maken. Dan betaal je 2x de hoofdprijs voor je voer.
Abonnee
Zeeuw 19 Januari 2023
Als je echt ondernemer bent dan weet je dat deze handel door de boeren wordt betaald. Wanneer dat niet past bij je bedrijfsplan, bijv inkoop voerprijs, dan moet je tijdig stappen zetten op duurzaam vertrouwen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Kwartaalcijfers

Duidelijke trendbreuk in resultaten ForFarmers

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden