Shutterstock

Analyse Voer

Daling mengvoerprijzen gaat nog erg traag

6 Februari 2023 - Wouter Baan

De brokprijzen zijn bezig aan een neerwaartse tendens, al is het dalingstempo nog erg traag. In de komende maanden lijkt er ruimte voor verdere prijsdalingen, mits er geen gekke dingen gebeuren op de voergrondstofmarkten.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van vleesvarkensbrok daalde in januari met €2 tot €399,50 per ton. Dit is tweede daling op rij, hoewel het tempo naar beneden bescheiden is. Ook zeugenbrok en biggenkorrel gingen met kleine stapjes omlaag. De rundveevoeders daalden nog trager. Zo daalde met A-brok met €1 tot €378 per ton.

De komende maanden gaat de voermarkt zich waarschijnlijk verder ontspannen, waarbij er ruimte kan ontstaan voor significante prijsdalingen. De mengvoerprijsindicator voorziet zowel voor vleesvarkens- als rundveebrok een behoorlijk prijsdaling, tot wel 10% op basis van de huidige prijsniveaus.

Tarwe behoorlijk gedaald
De ruimte is ontstaan door een gedaalde tarweprijs in de voorbije maanden. Hoewel de bewegingen op de tarwemarkt grillig zijn, is de trend duidelijk neerwaarts. Sinds eind oktober daalde de notering op de Matif van €340 tot onder €285 per ton. De prijs van sojabonen zit wel in de lift en steeg sinds oktober met zo'n 10% tot ruim $550 per ton op de CBoT in Chicago. In de broksamenstellingen weegt de component van tarwe echter zwaarder.

Doorgaans reageren de voerprijzen met een vertraging van twee á drie maanden op de grondstofmarkten. Dit betekent dat er vanaf nu grotere prijsdalingen te verwachten zijn, tenzij de tarwemarkt weer stappen naar boven gaat zetten. Wel hebben mengvoerbedrijven vermoedelijk geen haast met het doorvoeren van prijsverlagingen. Dit vanwege de hoge energiekosten en margeverlies in 2022 toen de grondstoffenmarkten snel opliepen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden