Shutterstock

Analyse Varkens

The sky is the limit op de varkensmarkt

10 Februari 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

De Europese varkensmarkt is volop in beweging. Niet alleen in Nederland en Duitsland, maar ook in veel andere lidstaten snelle de noteringen omhoog. Het einde van de opleving is bovendien nog niet in zicht, hoewel de weerstand met de dag meer wordt.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat de krokussen weer voorzichtig opdoemen, is van voorjaar nog geen sprake. Zeker met de koudere dagen die achter ons liggen, is het buiten echt nog winter in Nederland. De varkensmarkt die vaak van seizoensinvloeden afhankelijk is, trekt hier op dit moment weinig van aan. De prijzen zetten grote stappen naar boven en het einde van de 'voorjaarsrally' is nog niet in zicht. Temeer omdat de Internetbeurs grote stappen blijft zetten en vandaag met €0,08 opklom tot €2,39 per kilo. Wederom een nieuw record. 

Veel meer records zijn de recente weken gesneuveld. Dit geldt ook voor de toonaangevende Duitse varkensprijs (VEZG) die deze week met €0,12 steeg tot €2,20 per kilo. Daarmee overtreft de notering het bestaande record (daterend uit oktober 2022) met maar liefst €0,10. 

Weerstand in de keten
Vleesinkopers realiseren zich dat de varkensprijzen stijgen, maar proberen tegelijkertijd de mutaties zoveel mogelijk te beperken. Op de vleesmarkt tekent zich bovendien een tweedeling af. De speculatievere versmarkt trekt hard, terwijl de onderdelen in vrieshuizen minder snel stijgen. Op de exportmarkten buiten Europa, met name in China, is het lastig om hogere prijzen door te rekenen. Dit betekent dat het voor slachterijen uitdagende tijden zijn, zoals dat ook door de Duitse marktleider Tönnies hardop wordt aangegeven. Aan de ene kant willen ze verzekerd zijn van voldoende aanvoer van slachtrijpe varkens, terwijl aan de andere kant de marge bewaakt moet worden. Dit verklaart de uiteenlopende mutaties in de noteringen bij de slachterijen onderling.

Het krappe varkensaanbod komt nu ook tot uiting in het Nederlandse slachtcijfer dat vorige week terugzakte tot 300.000. Daarmee doemt voor het eerst dit jaar een achterstand op ten opzichte van vorig jaar. Ook in Duitsland slinken de slachtcijfers, zoals dat daar al langere tijd gaande is. De opdrogende aantallen bevestigen dat er hier en daar varkens worden vastgehouden. Met het oog op de prijsrally is dat ook niet onlogisch.

The sky is the limit
Op dit moment lijkt the sky the limit op de varkensmarkt. Deze situatie blijft waarschijnlijk geen weken aanhouden, want de weerstand in de keten is significant te noemen. Het ronduit krappe varkensaanbod heeft echter wel dusdanig veel power dat de primaire sector eindelijk weer zicht heeft op betere tijden. Daarmee verdwijnt er veel chagrijn, of anders gesteld: het verplaatst zich naar andere schakels in de keten. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs voor de geslachte varkens met €0,12 tot €2,12 per kilo. De prijs van levende varkens plust met €0,10 tot €1,67.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden