ForFarmers

Nieuws Jaarcijfers 2022

ForFarmers ziet voerafzet fors slinken in roerig jaar

23 Februari 2023 - Wouter Baan

ForFarmers heeft in 2022 behoorlijk minder voer afgezet dan in het jaar daarvoor. Ondanks de fors gestegen prijzen voor voergrondstoffen en energie weet het beursgenoteerde veevoerconcern in een roerig jaar de winstdaling te beperken. Het dividend gaat wel wat omlaag.

Terugkijkend op 2022 spreekt ForFarmers van 'lastig jaar', iets wat duidelijk tot uiting komt in de afzetcijfers die de grootste daling in de recente geschiedenis van de veevoerreus laten zien. De totale voerafzet daalde met 6,6% tot 9 miljoen ton. De afzet van mengvoer daalde zelfs met 7,8% tot 6,3 miljoen ton. Vooral in de krimpende varkenssector in ons land zit de pijn.

De financiële cijfers zijn minder negatief. Door de fors gestegen grondstofprijzen plust de omzet met krap 25% tot €3,31 miljard. De Ebitda, een belangrijke graadmeter voor beleggers, daalt met 2,7% tot €76,1 miljoen. Onder de streep stijgt nettowinst met 3,4% tot €30 miljoen. Daarbij krabbelen de baten weer iets op van een forse teruggang in 2021. Richting de aandeelhouders stelt ForFarmers een dividend voor van €0,20 per aandeel. Dit was vorig jaar €0,29.

Groei in pluimvee
Volgens CFO Roeland Tjebbes was 2022 op meerdere fronten een lastig jaar voor ForFarmers. Daarmee doelt hij op de oorlog in Oekraïne en de daarmee fors gestegen grondstof- en energieprijzen. Ook de teruglopende dieraantallen op de thuismarkten raken de afzet cijfers, hoewel de pluimveesector in Duitsland en Polen ondanks de vogelgriep wel autonoom groeit. Door de uitdagende marktomstandigheden werd de ambitieuze groeistrategie in nieuwe markten buiten Europa noodgedwongen bijgesteld. Daarbij kondigde ForFarmers vorig jaar een fusie van de Britse activiteiten aan met 2Agriculture, maar die plannen werden begin dit jaar gedwarsboomd door de karteldienst in het VK. 

Ook in het management was het onrustig en vonden de nodige wisselingen plaats. Chris Deen trad in juli aan als nieuwe CEO, maar moest een paar maanden later zijn werk neerleggen wegens ziekte. Vervolgens werd gekozen voor een verassende opvolger met de aanstelling van voormalig Fonterra-topman Theo Spierings, die voor een jaar tekende. In het persbericht reageert Spierings voor het eerst op zijn aantreden. Hij zegt dat ForFarmers een solide basis heeft om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden. Spierings benoemt de noodzaak om als sector te verduurzamen, waarbij hij met ForFarmers een leidende rol wil spelen. Verder dankt Spierings expliciet de klanten en ook de leden van de coöperatie FromFarmers, de grootste minderheidsaandeelhouder.

60% belang in Vleuten Voeders
Uit het jaarverslag valt verder nog op dat ForFarmers een belang van 40% heeft afgestaan aan Vleuten Voeders, waarmee sinds dit jaar een joint-venture werd aangegaan. Deze constructie is een voortvloeisel uit het veelbesproken dochterbedrijf Vleuten-Steijn Voeders waar ForFarmers eerder 100% eigenaar van was. Ook staat in het jaarverslag vermeld dat de netto-schulden positie behoorlijk is opgelopen: van €28,7 tot €68,6 miljoen. Dit is een gevolg van de lagere kasstroom en hogere rentelasten op vreemd kapitaal. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Analyse Voer

Rust bij ForFarmers uit zich nog niet in beurswaarde

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers meldt weer winst en tankt vertrouwen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox