Shutterstock

Nieuws Vlees

Vleessector vangt bot in uitspraak keuringstarieven

26 September 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft uitspraak gedaan in een langslepende zaak tussen slachterijen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over de keuringskosten. Hierbij geeft de rechter beide partijen deels gelijk, maar krijgt de vleessector gevoelsmatig toch nul op het rekest.

Bedrijven in de vleessector vinden dat de keuringtarieven onterecht te hoog zijn en procederen hier al jaren over. De berekeningsmethode die de minister van LNV opstelt, zou te ruim zijn. Dat met de keuringstarieven ook de kas van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) wordt gespekt, is volgens de vleessector niet rechtvaardig. Ondertussen heeft de KDS ruim €10,5 miljoen in kas, terwijl de keuringstarieven volgens het COV bedoeld moeten zijn om enkel de directe kosten te dekken.

De rechter oordeelt dat de berekeningsmethode klopt, maar oordeel ook dat de minister sommige kostenposten ten onrechte heeft doorberekend. Het gaat hier dan om kosten van medezeggenschap, afschrijvingskosten van gebouwen en grond, en kosten voor kerstpakketten (kosten NVWA) en kosten voor de inhuur van adviseurs en accountants (kosten KDS). Deze kostenposten zijn echter relatief beperkt in relatie tot het grotere geheel. Het geld in de KDS hoeft de minister niet terug te betalen en dit was wel de inzet van de procederende bedrijven.

Onrechtvaardig blijft het voelen
Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector(COV), eerste reactie op de uitspraak is dan ook teleurstellend. Hij had op meer gehoopt, zo laat hij desgevraagd weten. "Blijkbaar interpreteert de rechter de Europese wetgeving op dit gebied ruimer dan wij met onze advocaat hadden ingeschat." Na het hoger beroep rest de vleessector zich weinig anders dan zich bij de uitspraak neer te leggen. Onrechtvaardig voelt het echter wel voor Hoedemaker. Hij wijst erop dat de hoge keuringskosten op het conto komen van de consument en tevens niet bijdragen aan het verdienvermogen van de veehouder.

De minister moet nu nieuwe beslissingen nemen op de bezwaren van de bedrijven en op de punten waarin de vleessector in het gelijk is gesteld. Hiervoor krijgt de minister dertig weken de tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeewind 27 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10906112/vleessector-vangt-bot-in-uitspraak-keuringstarieven]Vleessector vangt bot in uitspraak keuringstarieven[/url]
Dit betekent dat de sector in moetzetten op een controle die genoegzaam is voor een goede dekking van een veilig proces en product. Dat is statistisch vast te stellen en moet ook resultaat verantwoording dekken. Simpel : hoe meer fouten hoe meer controle hoe hoger de kosten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China koopt varkensvlees op om deflatie te bestrijden

Analyse Varkens

Kostprijs Nederlandse varkens relatief laag

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport Brazilië groeit flink

Analyse Varkens

Prijzen op Chinese varkensmarkt dalen weer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox