Shutterstock

Nieuws CBS

Uitstoot broeikasgassen vee en land blijft gelijk

13 December 2023 - Linda van Eekeres - 11 reacties

De land- en tuinbouwsector stootte in het derde kwartaal van dit jaar 6% meer broeikasgassen uit dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Dit blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Het verschil is te wijten aan het feit dat tuinders meer gebruik hebben gemaakt van hun warmtekrachtinstallaties op basis van aardgas. Het CBS vermoedt door de gedaalde aardgasprijzen.

Methaan en lachgas uit vee en land zorgen echter voor de meeste uitstoot en de uitstoot daarvan bleef onveranderd. Het aandeel van de sector aan de totale uitstoot was 17% in het derde kwartaal van 2023. 

De totale uitstoot van broeikasgassen was in het derde kwartaal 9% lager dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Dit komt volgens het CBS vooral doordat de elektriciteitssector 37% minder CO2 heeft uitgestoten, doordat er 79% minder energie uit steenkool werd geproduceerd. Hierdoor daalt het aandeel van de energiesector aan de uitstoot van 23% naar 16%.

De industrie heeft met bijna 39% het grootste aandeel aan de uitstoot van broeikasgassen. De industrie gebruikte wat meer aardgas, maar minder olie en kolen, waardoor de uiteindelijke uitstoot van broeikasgassen door de industrie gelijk bleef.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
Vrij grof 13 December 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907164/uitstoot-broeikasgassen-vee-en-land-blijft-gelijk]Uitstoot broeikasgassen vee en land blijft gelijk[/url]
Jammer weer dat er geen uitsplitsing is tussen vee en landuitstoot.
En ook benieuwd naar de uitstoot vanuit natuurgrond.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 13 December 2023
Ik hoop erg dat de nieuwe regering het lef heeft om alles wat met klimaat, koolzuur en stikstof te maken heeft, helemaal opnieuw te gaan bekijken op grond van juiste wetenschappelijke aanbevelingen.
Als je een balans maakt van de netto CO₂-uitstoot in de akker en weidebouw zal je vrijwel altijd een negatieve CU2 uitstoot in 24 uur zien vanwege de koolstofassimilatie. Natuurlijk, moeten wij als samenleving alles doen om beter met het milieu om te gaan, maar de agrosector moet de held van het verhaal zijn en niet de ongewenste gast aan tafel zijn. WAKKER WORDEN
Bio+ 14 December 2023
Beste Louis Pascal. "Je hebt het over het helemaal opnieuw te gaan bekijken op grond van juiste wetenschappelijke aanbevelingen. Ja het klopt dat planten inde akkerbouw en weidebouw netto CO2 opnemen. Daar zijn ze immeres voor bedoeld. Zonder CO2-opname geen productie van biomassa. Maar dat zou vooral van belang zijn als die biomassa in een ondergrondse mijn zou worden opgeslagen en het CO2 permanent is vastgelegd. Maar de bedoeling van landbouw is dat de producten als voedsel dienen. Alle koolstof komt dan weer vrij en dus nul vastlegging netto in het voedselsyteem.
Abonnee
peer 14 December 2023
zo lang we kolen of aardolie verbranden zal er altijd CO2 toenamen zijn
dit licht al 10000 jaren vast onder in de bodem
Abonnee
Zeewind 14 December 2023
Pascal , goed idee! Bio+ loopt achter. Noem mij een sector waar zoveel CO2 jaarlijks wordt vastgelegd, dat je ook nog kunt eten om in leven te blijven in dus keurig in de kringloop zit! Dat is de aqua cultuur alleen en bijzonder naast de landbouw. Al vele jaren, tot voor onze jaartelling , is het duidelijk dat de natuur onvoldoende produceert voor de vraag naar voeding van de mens. Dan kun je discussieren of er enige overconsumptie is of verkwisting maar de eindconclusie is duidelijk! FAO is ook duidelijk en durft tegen de groene ecologen in dat efficiënte productie zoals hier in Nederland wordt gerealiseerd met nog groot perspectief om ook de kringloop te sluiten ,met vergisting van rest/bijproducten en benutting van bijproducten bij de voedselbereiding voor de consument, dat een wereld model-voorbeeld promotie is.Kringloop op orde, biodiversiteit op orde en eten voor mensen in hun eigen land. Grootste dilemma: machts wellustelingen in vele landen die gaan voor eigen rijkdom en onderdanen laten vluchten voir armoede en religie idioterie!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 14 December 2023
Steenkool voor energievoorziening? Steenkool, Olie en Gas onder een noemer brengen? Waarom wordt het Gas niet definitief uit die fossiele brandstof noemer gehaald. Vrijwel schoon maar toch in het verdomhokje. Ben benieuwd in welk hokje de "witte waterstof" komt te zitten!. O ja, je kan koolstof uit steenkool halen en er zelfs diamanten van maken?
Wij zitten allemaal in een mentale gevangenis, WAKKER WORDEN.
Abonnee
Ruud 14 December 2023
Vreemd wel dat er alleen maar paniek is om meer Co2 stikstof en vele andere maar nooit iets over het zuurstof gehalte van de atmosfeer of dat daalt of stijgt en dat terwijl er bij elke verbranding zuurstof nodig is.
( bosbrand, verbrandingsovens, energiecentrales, voertuigen op fosiel en electrisch, ademhaling, etc, etc.
Abonnee
realist 14 December 2023
het is een vrij simpele conclusie, bij toename bij Co2 heb je meer bladgroen productie waardoor co2 dus omgezet word naar zuurstof.

het blijft een zelf regulerend systeem
Abonnee
roy 15 December 2023
de consument zorgt ervoor dat de koolstof weer vrijkomt. Dus waarom dit weer aan de boer toeschrijven bio+???
Abonnee
Bio+ 15 December 2023
roy schreef:
de consument zorgt ervoor dat de koolstof weer vrijkomt. Dus waarom dit weer aan de boer toeschrijven bio+???
Beste Roy. Ik heb weinig behoefte om te oordelen. Begrijpen (of een poging daartoe) is veel leuker. Het feit dat koolstof weer vrijkomt is niet de schuld van de consument en ook niet van de boer. Het is een eigenschap van het voedselsysteem. Maar wat ik zie in de landbouw is iets ander. Het zichzelf op de borst kloppen dat er koolstof wordt vastgelegd. Niet onwaar. Maar niet relevant omdat die koolstof niet langdurig wordt vastgelegd ( wel als dat teelt van miscanthus/vlas/hennep voor in de bouw). Wat mij verder opvalt: de landbouw wil uit alle macht haar positie verdedigen door het publiek voor te lichten middels het echte verhaal. De echte waarheid. Maar wat nu als de landbouw zich niet verdedigt, wat gebeurt er dan?? Verbazend weinig naar mijn idee. Mensen stoppen dan niet met eten. Er zullen dan verschuivingen optreden. Van gangbaar naar bio of weer terug. Van dierlijk naar plantaardig of weer terug. Als voedselproductie niet duurzaam mogelijk is dan is uiteindelijk niet de boer de pineut maar de consument.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 16 December 2023
CO₂ een broeikasgas? Oorlog tegen Koolstof de Vader en Moeder van het leven, de organische scheikunde? Natuurlijk zijn er schadelijke koolstofverbindingen, maar die komen maar heel weinig in de primaire voedselproductie voor, hetzelfde geldt voor Stikstof. En natuurlijk heeft Ruud gelijk als hij vraagt waarom niemand het heeft over de Zuurstof, want als die ontbreekt blijven er alleen maar schadelijke verbindingen over in de lucht, bodem, plant, dier en mens. Biologisch werken heeft de zuurstofkringloop centraal staan in water, bodem, plant, dier en mens. Alle moderne virussen veroorzaken een zuurstofgebrek in het lichaam. Hier in Brazilië hebben wij geleerd van een Hollandse boer dat het aerobische bodemleven de toon zet bij de NKG-No-till, met als gevolg dat er geen groenbemesters of stoppels worden ondergeploegd of geëcht alles blijft op de oppervlakte liggen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden